Ga naar inhoud

Uitzendkrachten aan het werk in Duitsland? Hier moet je op letten

Wanneer de regels voor uitzendkrachten veranderen in Duitsland, moeten Nederlandse uitzendbureaus die mensen over de grens aan het werk hebben ook in actie komen.
Uitzendkrachten

De regels rondom uitzendwerk veranderen met regelmaat in Duitsland. Advocaat Torsten W. Viebahn van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef vertelt waar Nederlandse uitzendbureaus op moeten letten, wanneer ze uitzendkrachten aan het werk zetten in Duitsland.

Alles draait om het Federaal Arbeidsbureau (Bundesagentur für Arbeit, BA). Deze instantie verleent de vergunning voor uitzendbureaus om mensen aan het werk te hebben bij klantbedrijven in Duitsland.

Controle op betrouwbaarheid uitzendbureau

Ook Nederlandse uitzendbureaus die werknemers willen detacheren in Duitsland moeten een vergunning hebben, vertelt Viebahn. “Het BA controleert hiervoor hoe betrouwbaar het uitzendbureau is, en of je je aan de regels houdt.”

Het is daarom als uitzendbureau belangrijk om deze Duitse regels te kennen, zegt de advocaat. “Bij overtredingen kunnen boetes flink oplopen. Ook kan het BA de toestemming intrekken om te detacheren in Duitsland, wanneer blijkt dat je je niet aan de regels houdt.”

Uitzendkrachten hebben recht op informatieblad in eigen taal

Een van de regels om mee rekening te houden in Duitsland is, dat uitzendbureaus het informatieblad van het Bundesagentur für Arbeit verplicht moeten uitdelen aan hun uitzendkrachten. Hierdoor zijn de werknemers op de hoogte van hun belangrijkste rechten en plichten. “Niet-Duitse uitzendkrachten hebben het recht om dit informatieblad in hun moedertaal te krijgen. Eventueel moet de uitzendorganisatie deze vertaling betalen.”

Het is bovendien verplicht om altijd de meest actuele versie van het informatieblad beschikbaar te hebben, zegt Viebahn. “Wanneer je dit niet doet, kan het gevolgen hebben voor je vergunning om actief te mogen zijn in Duitsland.” In april 2017 werd de uitzendwet grondig herzien, in maart 2019 is dit opnieuw aangepast. “Als uitzendorganisatie moet je dus de nieuwe versie aan je uitzendkrachten uitdelen. Deze is te downloaden via het Bundesagentur für Arbeit.

Begeleiden bij vergunningen

Het voorbeeld van deze regel toont dat het voor Nederlandse ondernemers lang niet altijd makkelijk is om de juiste Duitse voorschriften te volgen, zegt Viebahn. Hij adviseert daarom in de praktijk met name Nederlandse uitzendbureaus en hun Duitse dochterondernemingen. “Vaak gaat het om begeleiding van het aanvragen van een vergunning in Duitsland, het verlengen van de vergunning, of het aanvragen van een onbeperkte vergunning.”

Ook wanneer het mis is gegaan, komt hij in actie. “Ik help dan bedrijven in de uitzendsector die boetes of extra voorwaarden hebben ontvangen van het Bundesagentur für Arbeit. Of wanneer het komt tot gerechtelijke of administratieve procedures.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoSTRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´