Ga naar inhoud

Waarom de BrauBeviale in Neurenberg geldt als de stamtafel van de brouwsector

Bier, wijn en non-alcoholische dranken: tijdens de BrauBeviale in Neurenberg presenteren Nederlandse ondernemers hun innovatie in een sector waar de ontwikkelingen steeds sneller lijken te gaan.
BrauBeviale

Nederlandse ondernemers bereiden zich al voor op de BrauBeviale van 12 tot 14 november in Neurenberg. De beurs is sinds 1978 uitgegroeid tot de belangrijkste ontmoetingsplek van Europa voor de hele productieketen van dranken. Tijdens de afgelopen editie kwamen 40.000 vakbezoekers naar Noord-Beieren om contacten op te doen in de wereld van grondstoffen, technologie, logistiek en marketing.

Zeker 53% van de beursbezoekers komt van buiten Duitsland. Volgens onderzoek van de beursorganisatie onder bezoekers, is 90% van hen betrokken bij de investeringsbeslissingen binnen hun bedrijf.

Innovatie op BrauBeviale belangrijk nu mensen minder bier drinken

De BrauBeviale staat bekend om het creatieve karakter van de beurs, en geldt zeker in Europa, dat past goed bij de trends in deze branche waar innovaties steeds belangrijker worden. De tijden waarin bijvoorbeeld bier voor veel consumenten een relatief uniform product was, is definitief voorbij. Tegenwoordig draait het om een grote verscheidenheid aan smaakbelevenissen en lijken de ontwikkelingen elkaar steeds sneller op te volgen. Voor andere alcoholische dranken geldt precies hetzelfde, schrijven de betrokken experts in hun trendrapportages.

Tegelijk drinken mensen wereldwijd minder bier, dat is in ‘bierland’ Duitsland niet anders. Toch gaat het daar niet om, zegt directeur Fred Höfler van de 350 jaar oude brouwerij Tucher, inmiddels onderdeel van de Radeberger Gruppe. “Het verhogen van het totale volume is niet onze prioriteit, veel belangrijker is het winnen van marktaandeel ten opzichte van de concurrent.”

Nederlanders spelen in op wensen craft beer brouwerijen

Van de meer dan duizend deelnemende bedrijven komen zeker 36 ondernemers uit Nederland. De grote opkomst van microbrouwerijen (craft beweries) is een belangrijke reden voor directeur Pieter van Rooij van SBI Selected Brewing Ingredients uit Veghel om al sinds 2012 geen BrauBeviale over te slaan. “Voor ons het een belangrijke plek om onze internationale klanten te ontmoeten, maar ook om naamsbekendheid in Europa op te bouwen.”

SBI presenteert zich in Neurenberg als ‘one-stop-shop’ inkooppartner, vertelt Van Rooij, met flessen, graan, hop, suiker en mout. “Het is uniek dat je meerdere grondstoffen vanuit één locatie kan laten komen. Dat kan tegen relatief scherpe prijzen, omdat je op deze manier de transportkosten lager kunt houden.” Dat is belangrijk voor zijn klanten, zegt hij. “Men is kritisch, en gaat echt voor premium kwaliteit.”

Microbrouwerijen willen precies weten waar de grondstoffen vandaan komen, zegt Van Rooij. “Voedselveiligheid staat natuurlijk voorop, maar men wil graag producten door de hele keten heen kunnen traceren. Daar spelen wij op in door toeleveranciers streng te selecteren, zodat we voedselveiligheidscertificaten kunnen bieden ook voor relatief kleine B2B-brouwerijen.”

De sfeer is goed in Neurenberg, zegt Van Rooij. “Het is er erg professioneel, al wordt het aan de eind van de middag vaak wat informeler. De meeste bezoekers hebben dan wel hier en daar bier geproefd.” SBI kan zich hier onderscheiden omdat veel andere exposanten gericht zijn op de grote pilsmarkt waar de grote brouwerijen inkopen. “Omdat onze klanten de kleinere craft brewers zijn, hebben wij momenteel een unieke positie. Hierdoor vallen we automatisch op, omdat we diverse grondstoffen en producten laten zien.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDe Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld.