Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - Waarom de fusie tussen Commerzbank en Deutsche Bank gedoemd was te mislukken - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – Waarom de fusie tussen Commerzbank en Deutsche Bank gedoemd was te mislukken

De fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank is mislukt. Kan het Nederlandse ING hiervan profiteren?
Deutsche Bank en Commerzbank

Nu de fusieplannen tussen Deutsche Bank en Commerzbank dit voorjaar al in een vroeg stadium uiteen zijn gespat, groeien de kansen voor banken als UniCredit of ING Diba om Commerzbank over te nemen.

De eerdere plannen om de twee grootste banken van Duitsland te laten fuseren leken al snel gedoemd om te mislukken. Deutsche Bank zou miljarden voor Commerzbank moeten neerleggen, waarover het helemaal niet beschikt. Een nieuwe kapitaalverhoging zou nodig zijn geweest.

Een andere reden waarom het door schandalen geplaagde Deutsche Bank weinig zin heeft in meer snelle veranderingen, is de wisseling van de wacht bij de ondernemingsraad. Vakbondsvertegenwoordiger Frank Bsirske maakt in september plaats voor zijn opvolger Frank Werneke, die automatisch zijn plaats in de Raad van Commissarissen van Deutsche Bank inneemt. Om dan direct van hem goedkeuring te eisen om 10.000 banen te schrappen, is onrealistisch volgens experts.

Nu deze fusie niet doorgaat, is een nieuwe strategie nodig om de twee banken weer op de rit te krijgen. De banken gaan zich richten op het 5e verandertraject in 5 jaar, zo citeert Derk Marseille op BNR Nieuwsradio een ingewijde. Vragen die nu opspelen zijn: Hoe moet het verder met Frankfurt als financieel centrum van Duitsland? Als ING Commerzbank daadwerkelijk gaat overnemen, verhuist dan het hoofdkantoor naar Duitsland? En wat gaat er gebeuren met de tienduizenden banen die op de toch staan?

Deutsche Bank-topman Christian Sewing heeft in Duitse media al aangegeven dat hij andere fusiemogelijkheden zal onderzoeken en dat hij verwacht dat er een consolidatie van Europese banken zal plaatsvinden. Al zegt hij prioriteit te willen geven aan het efficiënter en rendabeler maken van de bank.

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.