Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Europa zadelt werkgevers dankzij invoering prikklok op met extra administratieve lasten - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Europa zadelt werkgevers dankzij invoering prikklok op met extra administratieve lasten

Om werknemers beter te beschermen tegen overuren, wil het Europese Hof van Justitie een algemene prikklok invoeren. Dat levert ondernemers veel extra administratieve lasten op.
Papier

Het Europese Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan die bedoeld is om werknemers te hulp te schieten [pdf]. Binnenkort moeten alle werkgevers binnen de EU verplicht de volledige arbeidstijd van hun werknemers registreren. Dit zou de enige manier zijn om de rechten van werknemers te waarborgen, aldus de uitspraak.

Maar in veel Duitse media klinkt veel kritiek. Het is een achterhaalde uitspraak, vindt de Süddeutsche Zeitung in een commentaar. En de omroep ZDF legt uit hoe ingewikkeld dit in de praktijk wordt: Wat gebeurt er met zakelijke telefoontjes in de avonduren? Hoe zit het met werk buiten de deur of mails beantwoorden op een laptop in een café? Voor al deze scenario’s moeten in de toekomst apps en andere registratiemethoden worden gebruikt.

Prikklok levert extra bureaucratie op

De uitspraak komt op het moment dat in heel Europa gediscussieerd wordt over ‘new work’. Flexibele werktijden, thuis werken en een werkomgeving waar geluk centraal moet staan. In die wereld is het invoeren van een prikklok even zinvol als het gebruik van tipp-ex op een computer, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. En toch komt deze relikwie uit de machinehal weer terug. Duitsland zal “verstikken in de bureaucratie”, voorspelt Carsten Linnemann, woordvoerder voor de Mittelstand bij de CDU in dezelfde krant.

Betekent dit dat werkgevers al in actie moeten komen? De uitspraak van het Europees Hof van Justitie verplicht de lidstaten om regels op te stellen die werkgevers verplichten om de werktijden van hun werknemers systematisch te registreren, zegt advocaat arbeidsrecht Torsten W. Viebahn bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef. “De uitspraak moet dus eerst nog door de nationale wetgevers worden uitgevoerd.” Toch kan dit snel gebeuren, denkt hij. “Zeker omdat de richtlijnen erg duidelijk zijn.”

Extra kosten

In Duitsland zijn er bovendien al dergelijke verplichtingen, zegt Viebahn. “Bij lage lonenbanen (Mini Jobs) en uitzendwerk in Duitsland moet dit al. In de toekomst gaat dit dus voor alle werknemers gelden.” Hoe dit er precies uit komt zien, is nog af te wachten. “Komen hier digitale systemen voor en met welke specificaties komt de Duitse werkgever? Die vragen zijn nog open.”

Werkgevers staat hoe dan ook aanzienlijke extra administratieve lasten en daarmee meer kosten te wachten, stelt de advocaat. “Het is ook te verwachten dat werknemers hierdoor makkelijker aanspraak kunnen maken op het laten uitbetalen van overuren.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoSTRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´