Ga naar inhoud

Waarom de CDU zich deze week geen raad weet met een Youtube-ster

Een Youtube-ster brengt de CDU vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen in verlegenheid. Annegret Kramp-Karrenbauer wil graag Merkel opvolgen, maar heeft geen echte antwoorden paraat op een video die inmiddels al miljoenen keren bekeken is.
AKK CDU

Grote opschudding in alle partijgeledingen van de CDU, maar ook bij de PR-afdelingen van grote bedrijven en media-uitgevers. Een paar dagen voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn de ’traditionele ceremoniemeesters van het publieke debat’ hun agenda-setting kwijtgeraakt, zoals journalist Gabor Steingart vrijdagmorgen schrijft. Deel 2 in de serie van Annegret Kramp-Karrenbauer gaat vooral over de kloof tussen oud en jong in Duitsland.

‘Boosdoener’ van alle ophef is Youtube-ster Rezo. Zijn video ‘Die Zerstörung der CDU’ is binnen een week tijd al rond de 8 miljoen keer bekeken. De 26-jarige Rezo plaatst normaal gesproken met name grappige en muziekvideo’s, maar dit keer gaat hij bijna een uur lang tekeer tegen zo’n beetje alle gevestigde partijen. Maar vooral de christendemocraten krijgen er van langs. En hij heeft zijn huiswerk gedaan, hij somt zo’n beetje alle regeringsthema’s op en vertelt op basis van bronnen wat de politici daar allemaal verkeerd doen.

CDU worstelt met jongeren en nieuwe media

Rezo is geen professionele journalist en er is dan ook van alles aan te merken op zijn betoog, zoals journalisten inmiddels in een factcheck hebben uitgezocht. Maar hij maakt wel degelijk een relevante punten, en hij krijgt het voor elkaar om een directe reactie van CDU-partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer en haar secretaris-generaal te ontlokken. Iets wat de gevestigde media doorgaans niet lukt.

Bekijk de video van Rezo:

Veel Duitsers volgen met verbazing de zigzagkoers van de grootste partij van Duitsland deze week. Eerst gaan de christendemocraten er met gestrekt been in, dan kondigen ze een tegen-video aan om deze vervolgens weer in te trekken. Het antwoord komt later in PDF-vorm: 10 bladzijden. En Rezo wordt op de koffie uitgenodigd. Het toont hoe groot de kloof is tussen oud en jong. Jongeren boycotten de grote talkshows niet, de tv blijft uit, schrijft Steingart. “De gevestigde politici worden niet bestreden, ze worden genegeerd. De politieke boodschap wordt in dure campagnes verzonden, maar komt niet aan.”

Dankbaar voor het politieke debat

Politici zeggen toch altijd dat jongeren zich meer met politiek moeten bemoeien?, zegt Rezo aan het eind van de video. “Leer er maar mee om te gaan wanneer de jongeren jullie politiek Scheiße vinden.” De CDU maakt zichzelf kapot met zulke slechte politiek, vindt de youtuber die er geen doekjes om windt. “Ik laat jullie in de video zien hoe CDU’ers liegen, hoe het hen ontbreekt aan basiscompetenties voor hun positie, hoe ze advies van experts negeren, hoe ze klaarblijkelijk meedoen aan diverse oorlogsmisdaden, hoe ze propaganda en onwaarheden tegen de jonge generatie gebruiken, hoe dankzij hun politiek de rijken steeds meer krijgen, en de armen verliezen, en hoe volgens talloze experts de CDU op dit moment ons leven en onze toekomst kapot maakt.”

Dat zijn grote woorden, schrijft de FAZ. “Maar ook wanneer hij hier en daar te kort door de bocht gaat, moet de CDU in plaats van verontwaardigd te reageren, Rezo dankbaar zijn. Dankzij hem spreekt een veel breder publiek over politiek.”

Lees ook:

Hoe Kramp-Karrenbauer de EU-verkiezingen kan gebruiken om Merkel opzij te schuiven

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: