Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom je Duitse zakenpartner wil weten of je data uitwisselt met Groot-Brittannië - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom je Duitse zakenpartner wil weten of je data uitwisselt met Groot-Brittannië

Bij veel bedrijven lopen datastromen onder andere via of op servers in Groot-Brittannië. Nu de Brexit nadert kunnen zowel Nederlandse als ook Duitse zakenpartners met vragen hierover komen.

Nederlandse en Duitse bedrijven opereren steeds internationaler. Het is daarom niet ongebruikelijk dat ict-diensten ook via Groot-Brittannië lopen, bijvoorbeeld voor het delen van gegevens van klanten of werknemers. Wanneer er komend najaar mogelijk een Brexit wordt doorgevoerd, kan dit gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, waarschuwt de Landesbeauftragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheit Rijnland-Palts.

In het geval van een Brexit geldt Groot-Brittannië voor Europa als een land waar geen verdragen mee zijn afgesloten, en dat heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld de Europese data- en privacywetgeving ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming‘ (AVG), in het Duits de DSGVO. Groot-Brittannië wordt dan een ‘derde land’. In dat geval moet je als bedrijf in het kader van de informatieplicht aangegeven dat je nu ook data uitwisselt met een land buiten de Europese Unie. Dat kan bijvoorbeeld via een verklaring op de website.

Dit betekent dat Nederlandse ondernemers moeten nagaan welke contracten zij hebben met Britse zakenpartners, vertelt advocaat dr. Romy Latka van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater. “Je moet weten of het hierbij gaat om de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de privacywetgeving. Als dit het geval is, moet je na de Brexit in actie komen.”

Brexit zorgt voor nieuwe juridische situatie

Zodra de Brexit is voltooid, is Groot-Brittannië niet langer een EU-lidstaat en dat heeft gevolgen voor de AVG-wetgeving, zegt Latka. “Groot-Brittannië zal dan worden geclassificeerd als een ‘derde land’ en de contracten tussen Engelse en EU-bedrijven moeten dus worden aangepast.”

Nederlandse ondernemers moeten er dus rekening mee houden dat Duitse zakenpartners willen weten welke gegevens er via Groot-Brittannië lopen. Zakenpartners hebben er recht op om te weten dat hun persoonsgegevens naar een ‘derde land’ zullen worden doorgegeven. De lijst hiervan moet worden aangevuld en verder moet ik kaart worden gebracht welke gevolgen dit heeft in het licht van de nieuwe juridische situatie.

Houd rekening met diverse scenario’s Groot-Brittannië

Het is voor ondernemers, maar ook juristen nog altijd moeilijk om een goede strategie te bepalen, zegt Latka. “We krijgen veel vragen van bedrijven over eventuele noodzakelijke acties en contractaanpassingen. Maar aangezien de Brexit nog niet is afgerond, kunnen we tot die tijd nog niet veel doen. Het is wel goed om op de hoogte te zijn van de verschillende scenario’s.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoSTRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´