Ga naar inhoud

Waarom de Stage|Set|Scenery in Berlijn de belangrijkste beurs is voor dit Nederlandse bedrijf

De wereld van podiumtechniek komt in juni voor de Stage|Set|Scenery naar Berlijn. Voor dit Nederlandse bedrijf is het de belangrijkste beurs ter wereld.

Stage|Set|Scenery van 18 tot en met 20 juni in Berlijn geldt als de nieuwe toonaangevende vakbeurs voor theater-, design-, film-, podium-, belichting-, geluid-, video- en mediatechnologie evenals make-up en kostuumontwerp. Ook onderdelen als akoestiek, studio en presentatie hebben hun eigen plek.

Meestal krijgen de grote beurzen in Duitsland veel aandacht. Deze vakbeurs is met slechts vier hallen van de Messe Berlin en 274 deelnemende bedrijven juist erg overzichtelijk. Toch speelt de Stage|Set|Scenery in deze branche een niet te onderschatten grote rol. Bijna een derde van de deelnemers komt van buiten Duitsland, samen komen ze uit maar liefst 21 verschillende landen. Tijdens de vorige editie bleek dat de bezoekers nog veel internationaler zijn. De meer dan 6.600 verkochte tickets waren bestemd voor mensen uit 57 landen.

Opvallen op kleinschalige beurs

Waar andere beurzen in Berlijn zoals de Innotrans en Fruit Logistica wereldmarktleider zijn, is de kleinschaligheid van de SSS juist een kans voor Nederlandse ondernemers, zegt Gianna Corbelli, hoofd beurzen en vertegenwoordigingen bij de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). Zij adviseert Nederlandse bedrijven bij beursdeelname in Duitsland. “Deze beurs bestaat ‘nog maar’ sinds 2015 en staat daardoor opener voor nieuwe onderwerpen. Bovendien val je extra op door je hier te presenteren.”

Een van die trends is het gebruik van Virtual Reality (VR) voor het plannen van grote theaterproducties. “Nederland kent veel bedrijven die slimme VR-oplossingen hebben.” Ook voor bedrijven die willen groeien op de Duitse markt is Berlijn de aangewezen plek om te zijn. “Hier loopt de Duitse podiumwereld rond en er wordt nauw samengewerkt met de Berlijnse theaters en podia.”

Voor bedrijven die zich willen oriënteren op Berlijn, is het bekijken van de online catalogus een goede optie, vertelt Corbelli. “In de Virtual Marketplace kan je selecteren op branches en je eigen lijst samenstellen.” Ook de seminars aan de rand van de beurs zijn interessant, zegt ze. “Je wordt goed bijgepraat over de laatste trends in Europa. En de Stage Night op 19 juni is een informeel netwerkevent waar je exposanten en bezoekers treft.”

‘Belangrijkste beurs ter wereld’

Een grote internationale speler in de wereld van podiumtechniek is het Nederlandse Trekwerk uit Weesp dat wereldwijd meer dan honderd theatersystemen ontwierp, bouwde en installeerde. Bekende voorbeelden zijn het National Theatre in Oslo, het Barbican Theatre in Londen, de Stadsschouwburg in Amsterdam, de Berliner Festspiele in Berlijn en de Royal Swedish Opera in Stockholm.

Stage|Set|Scenery
Het Trekwerk-systeem in de Royal Swedish Opera in Stockholm. Foto: Trekwerk

Voor Trekwerk is de Stage|Set|Scenery de belangrijkste vakbeurs ter wereld, vertelt account manager Orit Freedman. “Onze potentiële klanten en vakadviseurs bezoeken deze beurs”, zegt ze. “We hebben hier leads gehad met opdrachten als gevolg, er is veel belangstelling voor ons. En zijn er daarom dit jaar ook bij.”

Podiumtechniek is enorm veelzijdig, vertelt Freedman. “Elk theater, elke bühne is anders. Daarom leveren we maatwerk. Denk aan hijsinstallaties, draaischijven en ga zo maar door.” Trekwerk levert zowel hardware als software. “We vinden gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk. Dat is essentieel om in deze branche mee te kunnen blijven doen.”

Internationaal publiek in Berlijn

Op de Stage|Set|Scenery komen adviseurs, gebruikers, directeuren en andere geïnteresseerden langs op de stand, zegt Freedman. “Het is een heel internationaal publiek in Berlijn. De meeste bezoekers komen uit Europa en Azië.”

Om op te vallen besteedt Trekwerk veel aandacht aan de uitstraling van de stand waar ook nieuwe producten te zien zijn. Daarnaast is het tijdens de beurs geven van miniseminars een goede manier om iets extra’s te laten zien, zegt ze. “We delen onze ervaring op de gebied van theatertechnische systemen, bijvoorbeeld de techniek van hoe je mensen over het podium kunt laten vliegen.”

Het kunnen laten zien van de internationale ervaring is belangrijk in Berlijn, vertelt ze. “Juist doordat we wereldwijd werken, is onze techniek vooruitstrevend.”

Met korting naar Stage|Set|Scenery

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is partner van de Messe Berlin, en kan bezoekers korting aanbieden op tickets voor de Stage|Set|Scenery. Klik hier voor het bestelformulier.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDe DNHK is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.