Ga naar inhoud

Podcast – Duitsland gaat de klimaatdoelstellingen niet halen: dit klimaatkabinet moet het tij keren

De CO2-uitstoot verminderen binnen de ambities van het klimaat-akkoord van Parijs. Met een speciaal samengesteld klimaat-kabinet denken de Duitsers dat het wél gaat lukken, vertelt Derk Marseille op BNR Nieuwsradio.

Duitsland wil de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs halen, maar dat lijkt niet te lukken. Een zogeheten ‘Klimaatkabinet’ moet nu het tij keren. Derk Marseille vertelt erover op BNR Nieuwsradio.

Wat is dat precies, een klimaatkabinet?

Nu vallen verschillende onderdelen van het klimaatbeleid onder verschillende ministeries. Door deze ministers samen aan tafel te zetten rond dit thema, hoopt Duitsland de versnippering tegen te gaan en nu wel stappen te zetten.

Hoe groot is de achterstand van Duitsland?

Volgens het Parijsakkoord moet Duitsland de CO2-uitstoot in 2030 tov van 1990 met 40% verminderen. Per sector: energiesector 61%, de bouw 66%, verkeer 40%, industrie 50% en de landbouw ongeveer 33%. Dat is vrij heftig voor een industrieland als Duitsland.

Maar Duitsland doet toch juist z’n best met de Energiewende?

De Energiewende is vooralsnog niet bepaald een succes, de energieprijzen zijn enorm gestegen. En om het sluiten van kerncentrales op te vangen, worden er extra kolen gestookt. Hierdoor is de uitstoot zelfs toegenomen.

Waarom gaat het zo moeizaam in Duitsland?

Het terugbrengen van de uitstoot doet veel pijn. Naast de impact op de industrie zie je het ook op andere fronten. Dat zie je alleen al aan de emotie die loskomt bij een voorstel als het instellen van een snelheidslimiet op de Autobahn. De Beierse verkeersminister Andreas Scheuer annuleerde daarop resoluut een overleg met de expertcomissie die dit voorstel wilden indienen. Ook op het ministerie van Landbouw liggen diverse hoofdpijndossiers rondom klimaat. Zo is het nitraatgehalte in veel landbouwgebieden te hoog, en vreest Duitsland een miljoenenboete van Brussel (Minister van Financiën Scholz) heeft al 300 miljoen hiervoor opzij gelegd.

Wat gaat het klimaatkabinet nu doen?

Ze moeten voor eind dit jaar de klimaatbeschermingswet ter goedkeuring voorleggen aan de Bondsdag. Alleen al binnen dit klimaatkabinet moeten voor die tijd diverse conflicten worden opgelost. Helpen de protesten van de scholieren van “Fridays for Future” een beetje? Hun eisen als ‘alle kolencentrales voor 2030 sluiten en voor 100% overstappen op groene stroom’ lijken vooralsnog geen draagvlak te hebben bij de regering Merkel.

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.