Ga naar inhoud

Waarom digitalisering voor machinebouwers in Duitsland zo lastig is

De Nederlandse en Duitse industrie hebben elkaar hard nodig om ervoor te zorgen dat Europa niet verder achterraakt op China en de VS. Ondernemers uit beide landen moeten daarom nauwer samenwerken om elkaar hierin te helpen, zegt Peter van Harten van Smart Industry. Hiervoor is een actieagenda opgesteld.

Machinebouwers moeten digitaliseren en innoveren, zo klinkt het bij herhaling. De zorg is dat deze voor de Duitse economie zo onmisbare Mittelständler anders achterop raken in de tijd. Toch is het voor veel ondernemers helemaal niet zo makkelijk om dit om te zetten, zegt Peter van Harten van softwarespecialist Isah GmbH voor de camera van brancheorganisatie VDMA. Als ambassadeur voor Smart Industry legt hij de brug tussen hightechinnovaties in Nederland en de Industrie 4.0 in Duitsland.

Deze ondernemers hebben het al ontzettend druk, weet Van Harten. “Ze hebben te veel te doen. En dan moet je een keuze maken: ga ik in op de wensen van mijn klanten, of maak ik tijd vrij om me te oriënteren op nieuwe technologie?” De tweede optie kost op de korte termijn direct omzet. En als het hen lukt om hier tijd voor vrij te maken, dan doemt er nog een probleem op. “Er is zo veel, met welke nieuwe technologie moet je beginnen? Er zijn zo veel mogelijkheden. Ik merk vaak dat ondernemers hulp kunnen gebruiken om erachter te komen welke innovatie ze in hun bedrijf kunnen omzetten.”

Elkaar helpen bij digitalisering

En precies op dat punt kunnen Nederland en Duitsland elkaar goed aanvullen, zegt Van Harten. “We zijn al goed met elkaar verbonden. En we kunnen juist de Duitse degelijkheid en het Nederlandse pragmatisme goed bij elkaar brengen.” Het is de reden dat Nederland en Duitsland op de Hannover Messe samen een Actieagenda presenteerden. “Daarin hebben we opgeschreven hoe dat kan functioneren.”

Nederland en Duitsland moeten samen productiviteit vergroten

Een belangrijk punt uit deze Actieagenda vormt het Fieldlab-model uit Nederland. Hierin werken bedrijven en wetenschappelijke instellingen samen aan nieuwe technologie. “Dit past ook heel goed bij Duitsland, zeker omdat het dit pragmatisme en deze degelijkheid bij elkaar brengt. Hiervan profiteren beide landen, omdat we samen beter worden.”

Die samenwerking is noodzakelijk voor het versterken van de concurrentiepositie van Europa, zegt Van Harten. “We moeten samen werken aan onze productiviteit.” Want hoewel er zo ontzettend veel nieuwe technologie is, stijgt de productiviteit in Nederland en Duitsland nauwelijks, merkt hij. “Dat is geen goede ontwikkeling. Zeker omdat we te maken hebben met trends als vergrijzing, een tekort aan vakmensen. Dit probleem moeten we samen oplossen.”

Actieagenda Smart Industry

Bekijk deze video over de Actieagenda Smart Industry Nederland – Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDit artikel kwam tot stand in samenwerking met Niederlandenachrichten.de. Industry 4.0 powered by The Netherlands