Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - Wat deze delegatie uit Groningen in Berlijn komt doen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – Wat deze delegatie uit Groningen in Berlijn komt doen

Een grote delegatie uit Groningen bezocht deze week Berlijn. Dörte Mierau van de gemeente Groningen vertelt waarom de uitwisseling zo belangrijk is voor Noord-Nederland.
Groningen

Groningen haalt nadrukkelijk de banden aan met Noord-Duitsland, van Leer, via Oldenburg, Bremen en Hamburg tot aan Berlijn. Daarom bezocht deze week een delegatie van zeker 40 Groningers de techconferentie Hub.Berlin van brancheorganisatie Bitkom.

Derk Marseille spreekt adviseur internationale betrekkingen Dörte Mierau van de stad Groningen. Ook aan tafel staan Matthias Brucke, directeur van embeteco GmbH & Co. KG uit Oldenburg en Bas Baalmans, projectleider van het Groningen Digital Business Centre (GDBC)

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/hubberlin2019

Bekijk hier de aftermovie die Tothem produceerde voor hub.berlin

Groningen en Berlijn

Groningers komen vaker in Berlijn, zoals afgelopen jaar op de Velo Berlin:

Nergens ter wereld wordt zoveel met de fiets gedaan als in deze Noord-Nederlandse stad. En dat wekt bovenmatige interesse van grote Duitse steden en bedrijven, vertelt beleidsmedewerker Jeroen Berends.

Het internationale Cargo Bike Festival komt in 2019 naar Groningen. De komst van het festival heeft volgens beleidsmedewerker Jeroen Berends van de gemeente Groningen alles te maken met de plannen voor schone stadsdistributie in 2025. Om die reden presenteren de Nederlanders zich in Duitsland.

Nergens ter wereld wordt zo veel gefietst als in Groningen vertelt Berends. “60% van de mobiliteitsbewegingen gebeurt al met de fiets, dat is uniek in de wereld.” Toch is er nog veel te winnen op het gebied van logistiek, zegt hij. “Stadsdistributie kan nog veel schoner en daarin speelt de bakfiets een grote rol.”

De Groningers werken al samen met verschillende Noord-Duitse steden om het centrum schoner te krijgen, vertelt Berends. “Natuurlijk met onze partnersteden Oldenburg en Bremen. In juni gaan we een samenwerking aan met Hamburg en ook met Berlijn zijn we in gesprek.”

In Duitsland maken de Groningers goede sier met hun fietsoplossingen, vertelt Berends. “Dit is ook een thema waar Deutsche Bahn erg mee bezig is, zij zijn erg geïnteresseerd in wat wij doen.” Tegelijk kunnen de Nederlanders ook veel opsteken van de Duitse steden, zegt Berends. “Qua fietsen zijn we misschien koploper, maar logistiek per bakfiets staat overal nog in de kinderschoenen. Daar leren we echt van elkaar, en misschien is Bremen daarin verder dan wij.”

Podcast – Waarom Noord-Duitse steden jaloers zijn op Groningen

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.