Ga naar inhoud

Provinciale Statenverkiezingen 2019: Wat gedeputeerden doen voor een betere band met Duitsland

Een legitieme vraag op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen 2019: Wat doen de provincies om de banden met Duitsland te verbeteren? Een overzicht van de gedeputeerden die de afgelopen jaren opvielen.

Waren internationale relaties vroeger misschien vooral iets voor de lokale politiek, de laatste jaren nemen politici uit de provincie steeds vaker actief deze rol over als het gaat om de banden met de buren.

Zeker in de provincies die een grens met Duitsland delen, wordt steeds vaker vastgelegd hoe er met de oosterburen moet worden omgegaan.

Groningen

Gedeputeerde Henk Staghouwer (Landbouw/Natuur/Visserij/Water en Internationalisering, ChristenUnie) is al jaren steevast te gast op de Grüne Woche in Berlijn om de agrarische belangen van zijn provincie te behartigen. Ook zet hij zich in voor de komst van de spoorlijn Wunderline om het noorden eindelijk goed te verbinden met Duitsland. Verder speelt de Eems uiteraard een belangrijke rol:

https://twitter.com/Henkstaghouwer/status/1063848731110461440

Ook zijn collega Fleur Gräper (D66) betrekt met regelmaat Duitsland bij haar beleid, zo pleitte ze samen met gedeputeerden uit Drenthe en Overijssel voor de Nedersaksenspoorlijn.

Drenthe

De bewuste gedeputeerde uit Drenthe was Henk Brink (VVD). Naast betere treinverbindingen wil hij ook de Randstad via Drenthe beter met Duitsland verbinden via de snelweg.

Overijssel

Vanuit Overijssel sprak gedeputeerde Bert Boerman (verkeer, ChristenUnie) mee over de komst van de Nedersaksenspoorlijn. Zijn collega Annemieke Traag (D66) wil op het gebied van energie, onderwijs en cultuur de banden met Duitsland aanhalen, vertelde ze eerder tegen Duitslandnieuws.

Eddy van Hijum (economische zaken, CDA) vertelt deze week in Business Insider over de zakelijke kansen die hij in Duitsland ziet.

Overijssel investeert in relatie met Duitsland: ‘Ze zagen ons vooral als een slim handelsvolk, maar nu tellen we ook mee als innovatieland’

Gelderland

Ook ondernemers in Gelderland kunnen gebruik maken van het GO4EXPORT-programma. Gedeputeerde Michiel Scheffer (economie, D66) ziet dit als een handig hulpmiddel om de Duitse markt op te gaan. Zeker nu de Brexit nadert, ziet hij hier mogelijkheden.

De Brexit doet nu al pijn bij mkb’ers in Oost-Nederland, maar schept ook kansen in Duitsland

Ook gedeputeerde Conny Bieze (VVD) is graag over de grens te vinden, zoals bij dit grensoverschrijdende project met Airport Weeze.

Samen met Overijssel en Limburg heeft Gelderland sinds twee jaar permanente vertegenwoordigers op het consulaat-generaal in Düsseldorf.

https://twitter.com/Doede_in_DE/status/1105130162985803776

Zuid-Holland

Rotterdam is de toegangspoort voor Noordrijn-Westfalen, iets wat Zuid-Holland en de grootste deelstaat van Duitsland pas sinds enkele jaren zich echt lijken te realiseren. Gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) is actief om de samenwerking rond de Rijn-Alpen-corridor te verbeteren.

Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft sinds enkele jaren Zuid-Duitsland ontdekt als strategisch belangrijke regio en heeft sindsdien ook een permanente vertegenwoordiger op het consulaat-generaal in München. Gedeputeerde Bert Pauli (VVD) vindt de samenwerking noodzakelijk om de technische ontwikkelingen te kunnen bijbenen.

Ook zijn collega Anne-Marie Spierings (D66) is sindsdien al enkele keren op handelsmissie naar Duitsland geweest, zeker wanneer het om elektrische auto’s gaat:

Limburg

Ook Limburgse gedeputeerden zien het belang in de samenwerking met Duitsland. Zo was Hubert Mackus (CDA) op de Fruit Logistica in Berlijn om regionale groente en fruit te promoten. Zijn ambtsgenoot Joost van den Akker (VVD) was ook in de Duitse hoofdstad, hij sprak daar op een evenement over het beter delen van data over de grens. Hij is ook betrokken bij het Interregprogramma Deutschland-Nederland.

Podcast – Limburg zet alle kaarten op Maastricht

Gedeputeerde Hans Teunissen (D66) is onder meer adviserend lid van het algemeen en dagelijks bestuur van de euregio rijn-maas-noord. En gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) zegt: “voor goede grensoverschrijdende projecten is altijd geld”.

Provinciale Statenverkiezingen 2019

Wellicht mist u een gedeputeerde of een belangrijke activiteit of project in dit overzicht?

  • Stuur gerust een mailtje naar de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto