Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom met het oprichten van een GmbH deuren open gaan in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom met het oprichten van een GmbH deuren open gaan in Duitsland

Voor Nederlandse bedrijven die met hun product of dienst de Duitse markt op willen, kan het bijzonder interessant zijn om een GmbH op te richten.

Is het oprichten van een GmbH in Duitsland wel nodig? Voor veel Nederlandse ondernemers is het interessant om zich met hun product of dienst op de Duitse markt te wagen. Duitsland staat er tenslotte economisch beter voor dan de meeste andere landen in de eurozone. De vraag is alleen, hoe bereik je deze markt? Allereerst door alle drempels uit de weg te ruimen, die een Duitse afnemer ervan zouden kunnen weerhouden zaken te doen met een Nederlander.

Voor wie de Duitse markt op wil, is het bijna altijd een goed idee om een GmbH op te richten, vertelt Alexander Crämer van Strick Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleef. Hij en zijn collega’s richten voor Nederlandse partijen jaarlijks talloze GmbH’s op. “Natuurlijk verschilt het per bedrijf, maar in heel veel gevallen levert het oprichten van een GmbH direct voordeel op.”

GmbH opent deuren in Duitsland

Ondernemers die helemaal vanaf nul moeten beginnen, hebben zeker iets aan een deze Duitse rechtsvorm, vertelt Crämer. “Duitse bedrijven hebben het meeste vertrouwen in andere Duitse bedrijven. Wanneer ze de keuze hebben om in zee te gaan met een Nederlander of een Duitser, dan kiezen ze eerder voor de Duitser. Zelfs als de Nederlander een beter aanbod had gedaan.”

Een manier om die achterstand weg te werken, is het oprichten van een GmbH, vertelt hij. “Natuurlijk weet men wel dat er een Nederlands moederbedrijf achter zit. Maar een GmbH voelt vertrouwder, men kent de spelregels beter.” De Duitse advocaat ziet het keer op keer weer gebeuren. “Een GmbH zet gewoon deuren open naar de Duitse markt.”

De Strick-expert deed onderzoek onder eigen klanten en vroeg hen waarom zij kozen voor het oprichten van een Duitse rechtsvorm. De belangrijkste beweegreden bleek marketingtechnisch. “Zoals ik net al zei, Duitsers shoppen het liefst rondom hun eigen kerk. Met een GmbH kom je veel betrouwbaarder over.”

Natuurlijk zijn er ook juridische aspecten, zegt hij. “Je beperkt je eigen aansprakelijkheid, maar ook dat van je Nederlandse BV.” 

GmbH is een populaire vorm

Het Duitse recht kent verscheidene rechtsvormen, waaruit de ondernemer kan kiezen. Naast de Einzelfirma hebben ondernemers de keus tussen een personen- of een kapitaalvennootschap. Voorbeelden van personenvennootschappen zijn de Gesellschaft bürgerlichen Rechts(GBR), de Offene Handelsgesellschaft (OHG) en de Kommanditgesellschaft (KG). Tot de kapitaalvennootschappen worden gerekend: de Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) en de Aktiengesellschaft (AG).

De GmbH is bij het middenbedrijf de meest populaire bedrijfsvorm. Maar het levert ook een aantal vragen op. Hoe zit het met de vestiging, wat kost het oprichten van een GmbH? Wat zijn de gevolgen voor gedetacheerde werknemers, en wat zijn de uitgangspunten bij het incasseren van vorderingen?

Advies

Om antwoord te krijgen op dit soort vragen en erachter te komen of deze vorm ook past bij je bedrijf, is het handig met ervaren adviseurs hierover te spreken, zegt Crämer. “Samen kijken we naar de statuten, wie is de directeur en wie zijn de aandeelhouders, ga zo maar door.”

Meer weten? Kom naar de Duitsland-borrel over dit thema bij Strick Rechtsanwälte in Kleef, op 20 maart. Meer informatie en aanmelden

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoSTRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´