Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse Mittelstand worstelt met financiering robots: het antwoord komt uit de Achterhoek - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse Mittelstand worstelt met financiering robots: het antwoord komt uit de Achterhoek

Veel mkb'ers in Nederland en Duitsland worstelen met de vraag hoe zij de robotisering in hun bedrijf kunnen financieren. Dit Nederlandse opleidingsinstituut heeft een bijzondere manier ontwikkeld waardoor een cobot toch succesvol kan worden aangeschaft.

Voor veel mkb-maakbedrijven zou een robot een deel van het productieproces kunnen overnemen. Maar het omschakelen naar deze automatisering blijkt vaak veel te duur en daardoor onbereikbaar.

Anders dan een robot hoeft een zogenaamde cobot niet in een afgeschermde ruimte zijn werk te doen. De naam cobot is dan ook een samentrekking van ‘collaboratieve robot’, een robot van de medewerkers werk kan overnemen dat lichamelijk zwaar of vervelend is.

Cobot wordt bereikbaar voor mkb

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON) kreeg van maakbedrijven uit Oost-Nederland de vraag of ze konden helpen bij dit automatiseringsvraagstuk, vertelt projectmanager Johan de Jonge. “De prijs van een cobot is enorm gezakt. Vijftien jaar geleden kostte het nog een ton, nu heb je voor 25.000 euro al een hele goede.”

Daarmee komt de cobot in beeld voor het mkb, vertelt hij. “En je ziet bijvoorbeeld op beurzen, zoals de Hannover Messe, hele mooie exemplaren. Maar dan weet je als ondernemer nog steeds niet precies hoe je ze in jouw bedrijf kunt toepassen in het bestaande productieproces.”

Het voordeel van cobots ten opzichte van robots is dat ze veel makkelijker zijn te implementeren in de productie. “Ze zijn gericht op de samenwerking met mensen”, vertelt de Jonge. “Toen de vraag onder bedrijven zo groot was, hebben wij besloten er twee aan te schaffen om ermee te experimenteren.”

Met de Cobotpool leren bedrijven samen hoe het werkt

Hiervoor ontwikkelde CIVON het programma de Cobotpool, een pool van cobots waar diverse bedrijven gebruik van kunnen maken. “Als je meedoet, betekent dit dat medewerkers van je bedrijf samen met een paar studenten worden opgeleid om de cobot te bedienen.”

Zo komen oudere werknemers weer terecht in de schoolbanken naast technische studenten. “Dat zorgt ervoor dat iedereen over dezelfde kennis beschikt. Als straks de student na zijn stage vertrekt, verdwijnt daarmee niet de kennis uit je bedrijf.”

Na het opleidingstraject van 15 weken komen de cobots samen met de studenten naar het bedrijf om te testen hoe het als beste kan worden ingezet in het productieproces. “Na deze testfase kunnen ondernemers kiezen of ze een cobot willen aanschaffen. Deelnemende bedrijven komen ook bij elkaar kijken en helpen elkaar vooruit. Zo kan kennis zich veel sneller verspreiden.”

Personeel efficiënter inzetten met behulp van een cobot

Een succesvol project vond plaats bij een producent van bevestigingshaken voor verwarmingselementen. Nadat deze gelast zijn, moet de operator van de machine de haken in een raamwerk hangen, zodat ze een laklaag krijgen. “Dit werk kan een cobot overnemen, het is voor de operator fysiek minder zwaar.” De cobot verdringt geen personeel, belooft De Jonge. “Nee, je kunt je mensen juist veel nuttiger inzetten.”

Het is voor de deelnemende bedrijven niet vervelend dat andere ondernemers naar hun proces komen kijken, weet De Jonge. “Door de groei van internet is de markt opener geworden, ontwikkelingen gaan veel sneller. De tijd van de oude industrie is voorbij.”

Dit artikel verscheen eerder op Niederlandenachrichten.de.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDit artikel kwam tot stand in samenwerking met Niederlandenachrichten.de. Industry 4.0 powered by The Netherlands