Ga naar inhoud

Waarom een Nederlandse vastgoedinvesteerder deze week alle Berlijnse kranten haalde

Een Nederlandse vastgoedinvesteerder doneerde wel heel royaal aan de CDU in het Berlijnse stadsdeel Lichtenberg. Nu wordt onderzocht of hij daar ook direct van profiteerde. 

Heeft de Nederlandse vastgoedman Harry van Caem politieke invloed willen kopen door donaties aan de Duitse CDU? Dat wordt onderzocht op basis van bevindingen van Der Spiegel en de website Abgeordnetenwatch. Zij ontdekten dat Van Caem in totaal meer dan 60 duizend euro overmaakte aan de CDU-afdeling Berlijn Lichtenberg, uitgerekend het stadsdeel waar hij bouwprojecten wil opzetten.

Weten we waarom Van Caem de 60 duizend euro overmaakte?

De eerste reactie van zijn bedrijfsleider is eigenlijk het meest interessant: dit doen we om deuren open te houden. Later reageerde hij zelf schriftelijk: ik doneer aan zoveel partijen, ook de CDU. En dat valt binnen de regels.

Betekent dit nu dat Van Caem strafbaar is?

Doneren aan partijen mag zolang er geen direct voordeel uit wordt gehaald. Veel grote bedrijven zoals BMW en Volkswagen doen dit, maar verdelen hun giften over alle partijen. In dit geval is het de vraag of Van Caem er direct voordeel uit haalde. Wat wel opvalt is dat het bedrag in kleinere partjes over meerdere jaren is overgemaakt door een beheerbedrijf op Malta en dat ook de identiteit heel moeilijk te achterhalen viel. Toch hoeft dit nog niet strafbaar te zijn.

Wat weten we over Van Caem?

Hij is al een lange tijd in Berlijn actief, maar ook elders: van Marbella tot aan de Filipijnen. In Berlijn heeft hij enkele grote projecten gedaan op mooie locaties.  Hij staat in Nederland geregistreerd met Van Cogg Beheer BV, in Ouderkerk en Uithoorn. Verder levert een online speurtocht wel wat foto’s op. Openingen van projecten in aanwezigheid van Berlijnse wethouders en ook een foto met de huidige burgmeester op een feest. Hij heeft dus goede contacten met het stadsbestuur.

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.