Ga naar inhoud

Bezoekers Grüne Woche vertellen waarom ze het liefste Nederlandse vis willen

Nederlandse vis uit de Noordzee heeft veel fans in Duitsland. Dat bleek deze week op de Grüne Woche waar 'onze' Roy van Veen workshops verzorgde namens het Nederlands Visbureau uit Scheveningen.

‘Onze’ Roy van Veen stond jaren met zijn vishandel op de markt in Nederland en Duitsland en werd daarom door het Nederlandse Visbureau uit Scheveningen gevraagd om visworkshops te geven op de Grüne Woche. Tijdens het fileren door vertelt hij over de gesprekken met de Duitse klanten en waarom ze zo gek zijn op Nederlandse vis.

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/vis-op-de-grune-woche

Landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers. Traditiegetrouw staat het Holland-paviljoen direct na de noordelijke ingang klaar voor hen. Naast de agrarische producten, is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor Nederlandse vis. Bij de workshop van het Nederlands Visbureau, vertellen Duitse bezoekers waarom ze graag vis uit de Noordzee willen.

Fan van Nederlandse vis

Veel geleerd over de Hollandse Nieuwe

Ik heb veel veel over Hollandse Nieuwe geleerd. Ik was namelijk een keer op fietsvakantie in Nederland in mei, en toen was er nog geen nieuwe haring. Ik heb nu geleerd dat er pas rond juni weer verse haring is, en hoe de haringproductie eruit ziet. De haring wordt gevangen in mei en dan voor een paar weken ingelegd. Dat was interessant! Ik koop ook wel eens haring in Duitsland, maar dat is niet te vergelijken met de Nederlandse haring. We waren laatst in Amsterdam, dan eet je het zo uit de hand. Dat is echt even iets anders, het smaakt veel beter.

In Nederland smaakt het beter

Ik wil eens schelvis proberen, dat was het advies net van Roy van Veen. De Duitse haring is eigenlijk niet zo lekker. Die smaakt hier niet. Veel te zout en niet te vergelijken met de haring die je op de markt in Amsterdam of Groningen eet.

Gaat om kwaliteit, en dat komt uit de Noordzee

Vishandelaar van Rügen eet graag ‘Matjes’, maar dan moet het wel kwaliteit zijn. “Als ik het kan vinden, zoals hier dan zeker. Helaas is dat lastig te vinden, de echt goede verse vis haal je bij de groothandel of direct aan de Noordzee. Dat weet je toch? Dat hoef jij als Nederlander me niet uit te leggen.”

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.