Ga naar inhoud

Hoe je je voorbereidt op een bouwproject in Duitsland

In Duitsland wachten 663.000 bouwprojecten op een aannemer. Nederlandse bouwbedrijven zijn dus meer dan welkom. Maar gretigheid, onbekendheid met de regels en onderschatting van de complexiteit kunnen bij Nederlanders tot grote schade leiden.

Hoewel er in Nederland veel behoefte is aan nieuwbouw, komen veel project niet van de grond omdat er gewacht moet worden op een vergunning. En dat terwijl er in Duitsland juist 663.000 goedgekeurde nieuwbouwprojecten op uitvoering wachten.

Anders dan in Nederland heeft dit vooral te maken met een nijpend tekort aan vaklieden. Het ontbreekt met name aan bouwvakkers, loodgieters, installateurs en verwarmings- en aircospecialisten. De orderportefeuilles zijn in Duitsland dus goed gevuld. Wie dit jaar in de bouw- en installatiebranche op zoek is naar werk heeft hier een goede kans van slagen.

Over de grens gaan veel dingen net even iets anders, waardoor een degelijke voorbereiding noodzakelijk is, vertelt Udo Croonenbrock die als advocaat bij Strick Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef veel Nederlandse ondernemers in Duitsland begeleidt. “Je hebt een inschrijving in het Duitse register van ambachten, de Handwerksrolle, nodig. Verder moet je letten om een aantal fiscale en arbeidsrechtelijke voorschriften. En vergeet niet goed te letten op welke contractvoorwaarden van toepassing zijn.”

Bouwproject in Duitsland goed voorbereiden

Wiljan Laarakkers van J.H. Laarakkers BV uit Sambeek merkte hoe belangrijk die voorbereiding is, toen hij voor het eerst in Duitsland een klus aannam. “Ik woon als Noord-Brabander vlakbij de grens, dus ken de verschillen vrij goed. Toch kom je voor verrassingen te staan, zeker in de bouw.” Hij noemt als voorbeeld in Duitsland veel nauwkeuriger is vastgelegd waar je aan moet voldoen. “En dat moet je ook kunnen aantonen met certificaten. Dat is even wennen voor Nederlanders, want bij ons werk je met prestatie-eisen, wat ervoor zorgt dat er meerdere wegen naar Rome zijn.”

Dergelijke risico’s kunnen leiden tot vertragingen, faalkosten, vorderingen en geschillen tussen partners. Veel mogelijke juridische geschillen kan je voorkomen, vertelt Croonenbrock. “En dat begint al bij de beschrijving van de prestatie in de contracten en de notulen van de bereikte overeenstemming na onderhandelingen tussen de partners.”

Het contract moet dus volgens de advocaat zorgvuldig getoetst worden. “Maar zorg er ook voor dat je alles tijdens de uitvoering nauwkeurig documenteert. Met name bij omvangrijkere bouwprojecten kan je tegen vertragingen oplopen. Dat kost geld en kan dus leiden tot een juridisch geschil.”

Het beste van twee werelden

Hoewel een bouwproject in Duitsland vooraf vaak extra inspanning kost, heeft aannemer Laarakkers er absoluut geen spijt van dat hij zijn werkgebied heeft uitgebreid. Het is niet alleen goed voor je omzet, maar het verrijkt je ook als ondernemer, zegt hij. “Je krijgt een groter referentiekader en je ziet hoe mensen op een andere manier werken en daar krijg je een mening over. Je leert wat zij beter doen en wat wij beter doen. Zo krijg je het beste van twee werelden.”

Tijdens de BouwBeurs van 4 tot en met 8 februari in Utrecht is STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater te vinden in hal 7, stand-nr. 07.B008 op de NRW-stand. Experts staan klaar om vragen rond het Duitse bouwrecht en andere zakelijke plannen in Duitsland te beantwoorden. Meer informatie en een gratis toegangskaart voor de BouwBeurs ter waarde van 35 euro via José de Baan.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoSTRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´