Ga naar inhoud

In goed vertrouwen

Column - Het ene moment lig je in bed en hoor je gebonk op de deur, geschreeuw voor het huis en niet lang daarna zit je vast in een stoel en staan er twee zwaar bewapende agenten voor je neus en schreeuwt een derde iets in je gezicht. Achter hem zie je de rest van de anti-terreurbrigade binnen stormen.

Terwijl je probeert te snappen wat er aan de hand is, worden je kinderen voor je neus je huis uit gesleept. Je wilt wat doen, maar de machinepistolen vertellen je dat bewegen geen goed idee is.

Je huilende vrouw probeert afscheid te nemen van haar kinderen, maar wordt weg geduwd door een agent met een geweer. Of sloeg hij haar? Hij lacht er ieder geval bij en schreeuwt naar haar dat het nu te laat is.

Je kinderen zijn weg, je vrouw ligt huilend op de grond en zelf hang je in de stoel met een pistoolmitrailleur op een halve meter afstand. Je telt meer dan 30 mensen die je huis overhoop halen en vraagt jezelf af waar je dit aan te danken hebt. Je hebt alle boetes en belastingen betaald en je hebt je paspoort ingeleverd toen de overheid daarom vroeg. En nu dit?

Niet in het systeem

Dit overkwam een in Duitsland geboren christelijke familie met vier kinderen in Darmstadt. 33 agenten vielen samen met 10 hulpverleners binnen en haalden met geweld de kinderen uit huis, omdat bij de overheid het vermoeden bestond dat ze geïsoleerd werden opgevoed en dat ze daarom geen aansluiting zouden hebben bij de samenleving.

De kinderen bleven uiteindelijk vier weken weg en werden gedurende die tijd door de Duitse overheid bestudeerd. Wat bleek? De kinderen passen prima in de samenleving, zijn emotioneel stabieler dan leeftijdsgenootjes en qua kennis gelijkwaardig of verder.

Het probleem? De familie had besloten de kinderen zelf op te leiden en ze niet in het schoolsysteem te stoppen. Na een uitgebreid onderzoek naar scholen in hun omgeving kwamen ze tot de conclusie dat de traditionele scholing botste met hun levensovertuiging. Ze kozen er daarom voor om de kinderen thuis op te leiden.

Verouderde wetgeving

Wereldwijd bezien is dat in de meeste landen een normale gang van zaken en ook dichterbij huis is thuisonderwijs in veruit de meeste Europese landen toegestaan. Maar niet in Duitsland en Nederland, want beide landen zuchten onder een verouderde onderwijswetgeving die tot stand kwam voordat internet werd uitgevonden. In Duitsland was thuisonderwijs toegestaan totdat Hitler het in 1938 afschafte. In Nederland is de leerplichtwetgeving meer dan een halve eeuw oud en opgezet met de gedachte dat alleen een door de overheid gestuurd schoolsysteem je kind kan helpen te integreren in de samenleving.

De Duitse overheid constateerde bij dit gezin dus inderdaad een overtreding van de leerplichtwet en sommeerde de ouders de kinderen naar school te sturen. Toen ze dat weigerden volgden boetes en die werden direct betaald. Daarna volgde de brute inval, waarbij de familie werd behandeld alsof …. Nou ja, laten we de oorlog er niet nogmaals bij halen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/