Ga naar inhoud

Inspirerend voor Duitse Mittelstand: deze Achterhoekers maken 3D-metaalprinten bereikbaar

Veel Duitse machinebouwers worstelen met de vraag hoe ze investeringen in nieuwe technieken zoals 3D-metaalprinten kunnen financieren. Deze ondernemers uit de Achterhoek hebben een slimme oplossing gevonden.

3D-metaalprinten heeft enorme voordelen, maar is onbetaalbaar voor kleinere en middelgrote bedrijven. In de Nederlandse regio Achterhoek hebben 7 ondernemers een slimme manier gevonden om kennis te samen te werken. “Als we onze kennis niet delen, ontwikkelen we ons te langzaam.”

De conventionele manier om met metaal te werken kost veel tijd. Je moet draaien, frezen, plaatwerken, ga zo maar door. Het product gaat binnen een fabriek van medewerker naar medewerker, en soms moet het zelfs nog naar een andere locatie voor een nabewerking. Met 3D-metaalprinten kan je dat lange productieproces enorm verkorten, zegt Johan de Jonge, projectmanager van CIVON, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland.

Hoewel het niet de heilige graal is die alle bewerkingsprocessen gaat vervangen, is dit wel een ontzettend belangrijke innovatie voor veel metaalbedrijven, zegt De Jonge. “Het gaat sneller en efficiënter. En je kunt veel makkelijker een prototype maken. De huidige markt vraagt om een snelle reactie. Dat kan met 3D-metaalprinten.”

Maar de 3D-metaalprinter is met een aanschafwaarde van 1,3 miljoen euro onbetaalbaar voor het gemiddelde metaalbedrijf. Op het industrieterrein van Ulft – niet ver van de Duits-Nederlandse grens –  werken daarom zeven Nederlandse bedrijven samen om gebruik te maken van een 3D-metaalprinter door middel van het delen van de kosten. De printer wordt voor de helft geleased door Kaak Group, de andere 6 bedrijven nemen het andere deel voor hun rekening, onder leiding van CIVON.

Samen de techniek van 3D-metaalprinten verbeteren

Toch is de financiering slechts één van de redenen om samen te werken, vertelt de Jonge. “3D-Metaalprinten is nog vrij nieuw, we werken met een bètaversie van de machine. Met zeven verschillende bedrijven ontdekken we de kinderziektes vanuit onze eigen expertise en maken we zo samen de techniek beter.”

De Nederlandse mkb’ers vinden het gezamenlijk investeren in een nieuwe techniek, 3D-metaalprinten, noodzakelijk, zegt hij. “Deze technologie ontwikkelt zich zo snel, we kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om stil te blijven staan. We moeten wel samen werken en onze kennis delen.”

De ondernemers hebben er geen problemen mee om de kennis met elkaar te delen. Ten eerste zijn het geen directe concurrenten van elkaar, ten tweede is het ook een manier om van elkaars specialismen te profiteren. “De ene is expert in metaal, met een zo laag mogelijke ruwheid, de ander is goed in gasdichte oplossingen. Zo heeft ieder een eigen belang om deze machine beter te maken.”

De samenwerking tussen de bedrijven gaat uitstekend, vertelt De Jonge. “De ene week is de machine beschikbaar voor Kaak, de andere week voor de anderen. Kaak bouwt sneller expertise op, maar we delen alle kennis met elkaar.”

Kennisdeling vergroot onderling vertrouwen

De ontwikkeling van metaalprinters en de toepassingen gaan heel hard, vertelt De Jonge. “In je eentje ga je nooit zo snel deze ontwikkeling doormaken, zeker niet omdat je niet alle kennis in huis hebt. Samen leren we sneller.”

Uiteraard draait de samenwerking om onderling vertrouwen. “Je kunt wel alles juridisch dichttimmeren met uitgebreide contracten. Maar daar creëer je geen vertrouwen mee. Veel beter is om gewoon samen te beginnen, ook al voelt dat misschien als een sprong in het diepe.”

Cruciaal hiervoor is onderling open en eerlijk te communiceren, zegt De Jonge. “Eens in de drie weken presenteren de projectleiders onderling de tussentijdse resultaten. Op die manier voorkom je dat er misverstanden ontstaan.”

Door de samenwerking groeit het vertrouwen tussen de bedrijven. “Doordat we regelmatig bij elkaar over de vloer komen, zien we ook op andere vlakken mogelijkheden ontstaan. Dit maakt ons echt sterker.”

De nieuwe techniek dwingt de bedrijven om op een nieuwe manier te kijken naar hun producten. Dankzij de 3D-techniek kan het ontwerp worden aangepast. “Op de conventionele manier geldt vaak: het moet sterk zijn, dus hoe groter, hoe beter. Nu kunnen we beter onderzoeken waar de kracht echt nodig is. Materiaal weglaten scheelt in de kosten en dus worden we efficiënter.”

Toekomstige vakmensen opleiden

Dankzij 3D-metaalprinten zien mkb’ers hun verdienmodel veranderen doordat ze veel kosten kunnen besparen in bijvoorbeeld de productietijd. Het is ook een goede manier om de productie terug te halen naar Europa, zegt De Jonge. “Je ziet al dat veel bedrijven afzien van de massaproductie uit Azië, omdat we hier veel betere kwaliteit afleveren.” Die kernwaarde kan Europese bedrijven versterken, zegt hij. “Hier kunnen we de nauwkeurigheid beter garanderen, dat vinden klanten enorm belangrijk.”

Deze manier van samenwerken zorgt bij de deelnemers voor omdenken. Bedrijven denken een keer extra na om zelf een dure machine aan te schaffen, vertelt De Jonge. “Waarom zou je een machine aanschaffen die je niet dagelijks nodig hebt? Dat kan je beter samen met een collega doen, zodat je niet vastzit aan torenhoge investeringen.”

CIVON is onder andere een opleidingsinstituut voor toekomstige vakmensen en betrekt studenten bij het 3D-metaalprinten. “Mijn generatie denkt nog heel anders dan huidige. Juist de kruisbestuiving tussen jong en oud is bijzonder waardevol”, vertelt de projectmanager. “We maken elkaar beter, en zo wordt het personeel van de toekomst op de juiste manier opgeleid.”

Dit artikel verscheen eerder op Niederlandenachrichten.de.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDit artikel kwam tot stand in samenwerking met Niederlandenachrichten.de. Industry 4.0 powered by The Netherlands