Ga naar inhoud

Podcast – Waarom voormalig TU Delft-rector Karel Luyben in Duitsland pleit voor ‘open science’

Toen voormalig rector-magnificus van de Technische Universiteit Delft Karel Luyben mocht kiezen waar de eerste 'Karel Luyben Lecture' mocht worden gehouden, koos hij zonder meer voor Berlijn. In deze podcast vertelt hij waarom Duitsland belangrijk is voor zijn strijd voor 'open science'.

Voormalig rector-magnificus van de Technische Universiteit Delft Karel Luyben heeft een missie. Hij vecht wereldwijd voor ‘open science’. Dat is onder andere het digitaal openstellen van wetenschappelijke publicaties voor een groot publiek en het delen van onderzoeksdata.

Nederland staat volgens het platform in Europa te boek als een voortrekker op dit gebied. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens het EU-voorzitterschap (2016). Toen is gezamenlijk ingezet op de ambitie dat in 2020 100% van wetenschappelijke artikelen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, dat onderzoeksdata optimaal beschikbaar moeten zijn voor hergebruik en dat onderzoekers moeten worden gewaardeerd en beloond voor het delen van onderzoeksresultaten en -data.

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/tu-delft-rector-karel-luyben-in-duitsland-pleit-voor-open-science

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.