Ga naar inhoud

Axel Hagedorn – Tijd voor verandering

Ruim drie jaar schrijf ik met veel plezier mijn tweewekelijkse column voor Duitslandnieuws. Dit zijn bijna 100 columns over zeer verschillende onderwerpen. Uiteraard heb ik veel over Duits-Nederlandse juridische verschillen geschreven, maar altijd ook weer over de politieke verhoudingen in Duitsland.

In die tijd zijn veel dingen gebeurd, zoals de vluchtelingencrises, de dieselaffaire en haar juridische gevolgen, het Erdogan gedicht van de Duitse satiricus Jan Böhmermann, de invloed van Airbnb in grote steden tot uiteindelijk het aangekondigde afscheid van Angela Merkel en haar opvolging door Annegret Kramp-Karrenbauer als partijvoorzitter en mogelijk zelfs als nieuwe bondskanselier. Veel van mijn columns ontpopten zich als longreads die nog steeds actueel zijn en kennis overbrengen over Duitsland en de (rechts)culturele verschillen met Nederland.

Duitslandnieuws stond 2015 nog aan het begin en heeft een belangrijke rol vervuld om Duitsland in de Nederlandse media op de kaart te zetten. Als je nu een Nederlandse krant openslaat, dan kan je bijna dagelijks berichten over Duitsland lezen en ook radio en televisie besteden veel aandacht aan Duitsland. Dit was jaren geleden heel anders.

Tijd voor verandering

Vanaf 2019 zal ik mij niet meer met mijn tweewekelijkse column in de discussie mengen. Maar omdat ik Duitslandnieuws een warm hart toe draag, zal ik af en toe nog een bijdrage leveren. Dit betekent uiteraard niet dat ik mij in het Duits/Nederlandse rechtsverkeer zal onthouden van commentaren. Ik zal verder ook op onze eigen website verdergaan met publiceren.

Daarnaast blijf ik de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Duitsland op de voet volgen en mij ook in de toekomst in deze discussie mengen. We bekijken nog in welke vorm dit zal zijn.

Werk aan de winkel

In ieder geval wil ik iedereen bedanken, die mijn columns heeft gelezen, heeft geliket of daarop commentaar heeft gegeven, of zich anderszins heeft ingezet voor de verbetering van de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Wat er ook moge gebeuren, de Nederlands-Duitse verhoudingen zijn economisch, juridisch en cultureel ontzettend belangrijk. Duitsland is de grootste handelspartner voor Nederland en vanuit Duitsland bekeken staat Nederland op nummer twee naast China. Het Duits-Nederlandse handelsvolume is één van de grootste ter wereld met ruim 117 miljard euro.

Genoeg werk aan de winkel en genoeg onderwerpen die ook in de toekomst de Nederlands-Duitse verhoudingen zullen kenschetsen.

Mijn dank gaat ook uit naar Duitslandnieuws, die deze columns en de inhoudelijke discussie mogelijk heeft gemaakt.

 

Ik wens iedereen prettige kerstdagen en een fijne jaarwisseling! Tot ziens!

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: