Ga naar inhoud

Waarom Nederlanders massaal Duits vuurwerk kopen

Zodra de kerstdagen voorbij zijn, komt er doorgaans een bijzondere trekbeweging op gang: hordes Nederlanders komen vuurwerk kopen in Duitsland. Toch heeft dat niet alleen met de prijs te maken.
Vuurwerk kopen in Duitsland

Duits vuurwerk kopen scheelt nogal veel geld. Dat lijkt één van de belangrijkste redenen waarom Nederlanders de komende dagen massaal de Duitse grens oversteken om vuurwerk in te slaan. In de grensregio bereiden vooral discounters en andere supermarktketens zich voor op de stormloop van de Nederlandse klanten.

De Duitse discounters profiteren van het enorme prijsverschil. De Nederlanders geven regelmatig tussen de 200 en 400 euro uit, zo becijferde een regiomanager van een discounter in de regio Bentheim, meldt omroep WDR. In de reportage bezoeken de Duitse journalisten Meppen, waar het niet anders is. Warenhuismanager Fabian Bayer kan zijn ogen soms niet geloven. De hoogste uitgave aan vuurwerk ligt volgens hem bij 850 euro. Toch was dat een uitzondering, gemiddeld besteden de Nederlanders tussen de 30 en 50 euro.

De Duitse retail verheugt zich jaarlijks op de komst van de Nederlanders. De omzet in de laatste drie dagen van het jaar is bijzonder hoog, en de Nederlanders nemen daarvan zeker de helft voor hun rekening. Wie de drukte wil vermeiden kan maar beter op tijd komen, Holland-spitsuur is tussen 11.00 en 16.00 uur, aldus de manager.

Bekijk de reportage bij WDR:

https://www.youtube.com/watch?v=Zeqftw0iWP4

Iets noordelijker, in Leer, gaat het niet anders. Ook vanuit Groningen steken de Nederlanders massaal de grens over.

Duits vuurwerk kopen en afsteken in Nederland is eigenlijk verboden

Toch komen de Nederlands niet alleen voor het prijsverschil, meldt het Dagblad van het Noorden. Duits vuurwerk zit vaak in grotere verpakkingen vanwege de soepelere verkoopregels. Ook proberen de Nederlanders de lange rijen bij de speciale verkooppunten in Nederland te mijden.

Hoewel het doorgaans in China gefabriceerde vuurwerk in beide landen aan dezelfde EU-voorschriften moeten voldoen, zijn er toch verschillen. In Nederland zijn veel regels aangescherpt sinds de vuurwerkramp van Enschede in 2000.

Officieel mogen Nederlanders helemaal geen Duits vuurwerk kopen en in eigen land afsteken, maar het wordt gedoogd. De politie knijpt een oogje dicht wanneer je privé tot 25 kilo vuurwerk over de grens transporteert.

Vuurwerk kopen in Duitsland is verboden, toch knijpt de politie een oogje dicht

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: