Ga naar inhoud

Waarom KPN rondom 5G graag kennis deelt met de Duitse industrie

Bij de Rotterdamse haven hebben Nederlandse bedrijven het grootste industriële 5G field lab in Europa geopend. Paul Cobben van KPN legt uit waarom hij deze kennis over de de nieuwe generatie mobiele netwerken graag uitwisselt met de Duitse industrie.
5G

Zo was Paul Cobben van KPN dit najaar mee op de koninklijke handelsmissie naar Duitsland en deed daar veel waardevolle contacten op bij met name wetenschappelijke instituten. “Zij zijn onder de indruk van het feit dat 5G bij ons geen theorie meer is, maar dat we het al echt in de praktijk brengen.”

Om de technologie te verbeteren wil Cobben graag kennis uitwisselen met de Duitse industrie. “De praktijkervaring uit Nederland en het gedegen onderzoek in Duitsland vormen daarin een hele waardevolle combinatie.”

Het project is een initiatief van KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB. Samen hebben ze de eerste industriële toepassingen getest met de nieuwe generatie mobiele netwerken. Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en kan de veiligheid verder worden vergroot. Ook wordt dankzij 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Met 5G 160.000 kilometer leidingen preventief onderhouden

Tijdens tests bij Shell Pernis is met succes deze technologie getest, onder andere voor preventief onderhoud van circa 160.000 km aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition (UHD-)camera’s en de toepassing van machine learning kan toekomstig onderhoud beter worden voorspeld. Ook wordt 5G-technologie ingezet om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie dankzij de toepassing van augmented reality. Hierdoor kunnen de werkprocessen van Europa’s grootste raffinaderij verder worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

KPN heeft in de Rotterdamse haven een experimenteel 5G-netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van het voor deze doeleinden toegewezen testspectrum in de 700MHz en 3500MHz. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van de 2300MHz frequentieband. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. Hiermee is de Rotterdamse Haven het eerste gebied in Nederland dat is ingericht volgens 5G-standaarden en geschikt voor de nieuwste video- en augmented reality toepassingen.

Rotterdam moet best verbonden productienetwerk van Europa worden

Het 5G-netwerk bij Shell Pernis is het grootste industriële 5G field lab in Europa en draagt bij aan de ambitie van de procesindustrie om van de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productienetwerk van Europa te maken in 2021. De eerste 5G-toepassingen die worden getest zijn:

•Mobiele inspectierobot verbonden met 5G Het inspectieproces voor gaslekken is cruciaal voor de continuïteit en de veiligheid van Shell Pernis. Een mobiele inspectierobot wordt tijdens tests verbonden met het 5G-netwerk waarmee de besturing op afstand veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt.

• Kritische inspecties tijdens grote onderhoudsstop sneller uitvoeren met ‘slimme 5G helm’ In geval van een grote turnaround, waarbij alle productiewerkzaamheden op een deel van Shell Pernis worden stilgelegd, is het van belang onderhoud zo efficiënt en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Een voorbeeld van dergelijk onderhoud zijn interne inspecties van drukvaten en opslagtanks. Tijdens een test worden onderhoudsmedewerkers uitgerust met een met 5G verbonden slimme helm. Hierdoor staan inspecteurs via beeld en geluid direct in contact met experts op afstand en kan er onmiddellijk besloten worden welke reparaties nodig zijn. Dit verkort de totale doorlooptijd van deze kritische inspecties van enkele dagen tot een paar uur.

• Efficiënter industrieel onderhoud dankzij de inzet van augmented reality Tijdens tests worden engineers van Shell uitgerust met een industriële tablet die verbonden is met 5G. Dankzij de toepassing van augmented reality wordt op de tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, getoond. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud dat bovendien volledig digitaal wordt vastgelegd en gedeeld met de relevante partijen.

• Voorspellend onderhoud van leidingen dankzij 5G-technologie en machine learning Op Shell Pernis wordt getest met de inzet van UHD camera’s en de inzet van machine learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 km aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de inspectie van al het leidingwerk veel sneller en efficiënter verloopt en de veiligheid verder wordt verhoogd.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: