Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitsland overweegt fusie crisisbanken Deutsche Bank en Commerzbank - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitsland overweegt fusie crisisbanken Deutsche Bank en Commerzbank

Het gaat zó slecht met Deutsche Bank en Commerzbank dat nu zelfs het Duitse ministerie van Financiën overweegt de twee crisisbanken te laten fuseren. Met het laten samensmelten van de grootste twee banken van Duitsland moet een aantal rampscenario's worden voorkomen.
Deutsche Bank en Commerzbank

Het gaat slecht met de Deutsche Bank en Commerzbank. De door schandalen en interne corruptie geplaagde grootste banken van Duitsland gaan daarom wellicht fuseren. Dat wil het Duitse ministerie van Financiën, al wordt het nog ontkend.

Dat de Duitse regering hier nu over spreekt, betekent dat de plannen in een vergevorderd stadium zijn, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Wel liggen er grote problemen voor de boeg: is dit niet te veel in menging van de overheid in het bedrijfsleven, en ontstaat er op deze manier geen marktmonopolie in Duitsland?

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio:

Mogelijk fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank

Wat wordt er precies besproken?

Officieel wordt alles ontkend, maar Duitse media als weekblad Focus en persbureau Reuters hebben opgevangen dat er diverse scenario’s op tafel liggen bij de minister van Financiën Olaf Scholz (SPD). Zo zou de Duitse staat tijdelijk voor een periode van 5 jaar de grootste aandeelhouder van de Deutsche Bank kunnen worden en dan de fusie met Commerzbank orkestreren. De Duitse staat heeft al 15% van de aandelen van Commerzbank.

Een tweede mogelijkheid is dat de Deutsche Bank via investeringen van de grote Duitse industrieconcerns samen met de Duitse staat geld krijgt om de Commerzbank over te nemen. Ook wordt de mogelijkheid besproken om een holding op te richten waaronder beide banken samensmelten.

Waarom komt de Duitse staat in actie?

Berlijn is blijkbaar bang dat de banken binnenkort zo weinig waard worden, dat ze prooi kunnen worden voor buitenlandse banken. Die vrees lijkt niet ongegrond nu de koers zo keldert. En het feit dat een nieuwe betalingsprovider als Wirecard nu op de beurs meer waard is dan de Deutsche Bank, is een teken aan de wand dat de grootste bank van Duitsland veel te weinig is meegegaan met de tijd en nauwelijks in staat is om op eigen kracht uit deze misère te komen.

Hoe realistisch is deze fusie?

Volgens Deutsche Bank-topman Christian Sewing zal zoiets de komende anderhalf jaar zeker niet gebeuren. De Deutsche Bank is nu vooral bezig met interne kwesties. Denk aan het Danske-schandaal, maar ook de recente politie-inval in samenhang met de Panama-Papers.

Maar er moet wel iets gebeuren?

Juist door deze schandalen is de Deutsche Bank op de beurs in waarde sinds begin dit jaar bijna gehalveerd. Nog nooit eerder stond de bank er zo slecht voor. En Commerzbank doet het niet veel beter. Zeker wanneer het verkeerd gaat in Italië, is dit direct heel slecht nieuws voor Commerzbank. En dat wil de Duitse staat voorkomen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.