Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom Nederlandse parlementariërs nauw contact hebben met hun collega's in de Bondsdag - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom Nederlandse parlementariërs nauw contact hebben met hun collega’s in de Bondsdag

Een groep Nederlandse Kamerleden bezocht het Duitse parlement om zich voor te bereiden op het post-Merkel-tijdperk. Derk Marseille spreekt Pieter Omtzigt en Foort van Oosten in Berlijn.
Bondsdag

Komende zaterdag wordt de nieuwe partijvoorzitter van de CDU gekozen. En daarmee komt er na 18 jaar een einde aan het tijdperk Angela Merkel, hoewel ze voorlopig nog wel op haar post blijft als bondskanselier. Hoe gaat de Duitse politiek er post-Merkel uit zien? Afgelopen vrijdag bezocht een groep Nederlandse Tweede Kamerleden de Bondsdag in Berlijn.

Naast de ontwikkelingen in Duitsland zelf, staan er ook andere thema’s op de agenda. Zoals wat de Brexit gaat betekenen voor Nederland en Duitsland en hoe het verder gaat in Europa.

Vaker op bezoek bij de collega’s in de Bondsdag

VVD-kamerlid Foort van Oosten

Waar het om gaat dat je elkaar moet treffen, moet spreken en elkaar moet kennen. Daar is dit een hele goede gelegenheid voor, ook om ideeën uit te wisselen en om vervolgafspraken te maken. Relaties kunnen alleen maar goed zijn en blijven, als je elkaar weet te vinden.

Je moet hier bespreekbaar kunnen maken met de Duitse collega’s dat men ervan bewust is dat we in Nederland soms net anders naar bepaalde onderwerpen kijken.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt

Wij zijn nu hier als de commissie Financiën op bezoek bij de Duitse commissie van Financiën, maar we hebben ook een videoconferentie gehad met de Finse collega’s, juist om af te stemmen hoe we ons opstellen in Europa.

Je ziet dat heel veel Nederlandse parlementariërs directe contacten hebben met hun Duitse evenknie. Dat zie je zowel bij de traditionelere partijen, maar ook bij de partijen die nieuwer in het parlement zijn. Op dit moment is het in heel Europa zo dat verkiezingsuitslagen tot grote schommelingen leiden. Dat betekent gewoon dat je wat vaker langs moet komen.

Luister naar de bijdrage van correspondent Derk Marseille voor BNR Nieuwsradio.

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/reportage-nederlandse-parlementariers-bezoeken-bondsdag-berlijn

Omtzigt dook recent ook nog op in een campagnefilmpje van kandidaat-partijvoorzitter Jens Spahn voor de CDU.

Ondanks dat Spahn weinig kans maakt op de winst, steunt Omtzigt hem van harte:

“Er zijn drie kandidaten en in de peilingen staat hij op nummer drie. Dus hij maakt weinig kans. Maar ik verwacht dat hij een rol binnen de CDU blijft spelen. Het is gewoon belangrijk om deze contacten op orde te hebben.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.