Ga naar inhoud

Waarom je als Nederlands bedrijf op de juiste manier online vindbaar in het Duits moet zijn

Door de digitalisering lijken landsgrenzen te vervagen en dat zorgt er ook voor dat klanten uit bijvoorbeeld Duitsland je beter weten te vinden, merkt Marco Kok van MKB Deventer. Maar dan moet je wel op de juiste manier online vindbaar in het Duits zijn.
Online vindbaar in het Duits

Veel Nederlandse mkb’ers willen graag zakendoen met Duitsland, maar het ontbreekt hen vaak aan de tijd en middelen om er bijvoorbeeld voor te zorgen om online vindbaar in het Duits te zijn. Dat merkte Marco Kok van MKB Deventer bij het samenstellen van het boek ‘Made in Deventer’, een portrettenreeks met 171 profielen van midden- en kleine bedrijven rondom Deventer.

Doordat hij zoveel ondernemers sprak, kwam hij steeds beter te weten wat er leeft bij de bedrijven. Allereerst gaat het goed met de internationalisering van de mkb’ers, vertelt Kok. “Bij het uitbrengen van de tweede editie van het boek dit jaar, merkten we dat in twee jaar tijd ondernemers gemiddeld per bedrijf naar 3,6 landen extra exporteren.”

Online vindbaar in het Duits

Maar hij hoorde ook dat bij opvallend veel directeuren onderzoeksvragen leven over bijvoorbeeld zakendoen met Duitsland, waar ze in alle bedrijvigheid zelf niet aan toekomen om het uit te zoeken. “Dan kunnen wij zeggen; wist je dat je samen met studenten van de Hogeschool Saxion een exportplan kunt maken? Bijvoorbeeld een Duitse student die voor jou de Duitse markt in kaart kan brengen?”

Een goed voorbeeld is ict-bedrijf Mapgear, dat al zo’n twee derde van alle Nederlandse gemeenten als klant mag rekenen voor hun oplossing om binnen een seconde te berekenen wat een zonnedak voor je zou opleveren: je investering en terugverdientijd. “Voor hen is Duitsland super interessant. Een Duitse student van Saxion maakt nu voor hen een plan van aanpak.”

Exportvoucher

Je bedrijf online instellen op bezoek vanuit bijvoorbeeld Duitsland is geen luxe maar steeds vaker een noodzaak, merkt Kok. “Economisch zit het tij mee. Maar de wereld wordt ook steeds digitaler en daardoor kleiner. Je krijgt sneller een offerte uit een buitenland waar je misschien zelf niet eens aan had gedacht. Dan moet je er wel voor zorgen dat je in meerdere talen op de juiste trefwoorden vindbaar bent. Om dat uit te zoeken voor bijvoorbeeld Duitsland, kan je een exportvoucher aanvragen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.