Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom de Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag meer focus op Duitsland wil - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom de Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag meer focus op Duitsland wil

De Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu en Europa) wil meer investeren in de banden met Duitsland. "Samen met bijvoorbeeld Nedersaksen krijgen we meer voor elkaar in Brussel."

De Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu en Europa) ziet veel mogelijkheden om meer te halen uit de band met buurland Duitsland. Niet alleen zijn er veel gedeelde belangen, ze ziet ook punten waar de buren elkaar beter kunnen aanvullen of verder helpen.

“We delen een streektaal, economische belangen en we focussen ons als provincie de laatste tijd veel meer op het aanhalen van de banden met de buren.” Wat haar betreft moeten beide landen beter kijken naar waar ze samen kunnen optrekken. “We kennen allebei de traditionele maakindustrie, maar ik zie ook veel kennis en mogelijkheden rond de energietransitie.”

Annemieke Traag wil meer kennis uitwisselen

Overijssel wil verduurzamen en daarbij graag leren van de Energiewende in Duitsland. “Zij zijn verder als het gaat om waterstof en energie uit zon en wind, en hebben meer ervaring met technische problemen. Verder hebben ze veel kennis over hoe je draagvlak creëert voor windenergie.” Volgens haar is hier de universiteit van Twente een interessante partner. “Duitsers zetten vaak grote ogen op wanneer ze zien hoeveel we durven te experimenteren. En hun kennis komt van pas bij onze pilotprojecten.”

Een ander belangrijk thema voor de gedeputeerde is het beter op elkaar aansluiten van de arbeidsmarkten aan de grens. “Enschede is goed bezig met het begeleiden van langdurig werklozen naar een baan in Duitsland. Aan de andere kant zoeken we ook naar manieren om de kennis en kunde van de vele Duitse studenten voor Nederland te behouden.”

Samen naar de Hannover Messe

Daarnaast zoeken provincies steeds meer de onderlinge samenwerking op om steun uit Brussel te krijgen, vertelt Traag. “Zo hebben we als Overijssel onlangs met Friesland, Groningen en Drenthe en de deelstaat Nedersaksen een intentieverklaring ondertekend dat we nauw gaan samenwerken rond energie. Met geld uit Europese structuurfondsen willen we samen stappen zetten om ons te houden aan het Klimaatakkoord van Parijs.”

Daarop nodigde de Nedersaksische minister van Energie de provincies uit naar de Hannover Messe om daar over nieuwe technieken te praten.

Dat de provincie extra focust op Duitsland is niet zomaar een beleidsrichting, maar het leeft ook bij veel gewone burgers, merkt de gedeputeerde. “Ik zie dat bij grensoverschrijdende festivals, maar ook bij initiatieven om Duitse taalonderwijs op basisscholen te krijgen. En denk ook aan allerlei mooi projecten in de recreatie zoals wandel- en fietsnetwerken in het grensgebied.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: