Ga naar inhoud

Hoe Nederlandse bedrijven terugkijken op de Semicon in München

Nederlandse bedrijven hebben veel aan elkaar als ze samen optrekken, vertellen deze deelnemers van de GO4EXPORT-delegatie op de Semicon in München.

Op het Holland High Tech-paviljoen op de Semicon in München stond dit jaar een stevige Nederlandse delegatie van onder meer High-Tech NL, GO4EXPORT en WTC Twente

Het draaide in Beieren om thema’s als chipdesign, marktapplicatie, productiemachines en chips. Opvallend was het grote aantal deelnemers uit Overijssel onder leiding van WTC Twente, met onder meer Demcon, University of Twente en Salland Engineering. Freerk Faber van WTC Twente vroeg diverse deelnemers naar hun ervaringen.

Samen optrekken op de Semicon is veel waard

Oscar Beijert van BE Precision Technology is naar München gekomen om te laten zien hoe zijn bedrijf ervoor zorgt dat een machine 20 jaar langer mee kan gaan. “Dat geloof je alleen als ik het laat zien, daarom hebben we de machine mee naar de beurs genomen.”

Beijert is erg blij met de beurs. “We hebben potentiële klanten gesproken uit diverse landen, van China, Israël tot aan Duitsland. Mooi om hierin zo samen op te trekken met andere Nederlanders.”

Semicon in München is de plek waar we partners en klanten vinden

Pronexos is een nieuw bedrijf, sales manager Frank Wissink is daarom druk bezig om de naamsbekendheid te vergroten. Op de Semicon zoekt hij zowel eindklanten als partners om mee samen te werken. “In de keten doen wij slechts een klein stukje, dus we zijn op zoek naar goede contacten.”

Dat lukt al onder meer dankzij het GO4EXPORT-programma, merkt hij. “Het geeft ons de gelegenheid om met potentiële klanten in contact te komen, maar ook hebben we fundamentele gesprekken met andere Nederlanders uit onze delegatie.”

‘Samenwerking in Duitsland zorgt ervoor dat we wereldtop zijn’

Bedrijven uit Oost-Nederland mogen Semicon niet missen, vindt Mark Oude Alink, assistent-professor aan de Universiteit Twente. “Op het gebied van halfgeleiders tref je hier iedereen die in deze wereld ook maar enigszins een beetje meetelt.”

Voor de universiteit is het belangrijk om samen met de GO4EXPORT-deelnemers op te trekken, zegt hij. “Samen op het paviljoen staan versterkt ook de onderlinge band en dat levert allerlei ideeën op en je kunt mensen naar elkaar doorsturen.” Aan de andere kant zoekt TU Twente nog veel nadrukkelijker de samenwerking met partijen in Duitsland en de rest van de wereld. “We hebben al hele goede contacten binnen Nederland, maar over de grens willen we dat ook uitbreiden.”

Een jaar geleden zorgde de Semicon er op die manier al voor dat Twente goede contacten opdeed met een Duitse chipfabrikant. “Met hen werken we nu heel intensief samen. Dat zorg er ook voor dat we binnen ons vakgebied in de top 3 beste universiteiten ter wereld staan.”

‘Nederland presenteert zich als goed samenwerkende keten’

Samen met andere ondernemers bereik je veel meer dan wanneer je in je eentje de kansen in Zuid-Duitsland verkent, zegt consul-generaal Paul Ymkers van het consulaat-generaal in München.

Een goed voorbeeld daarvan vindt hij het GO4EXPORT-programma: “door samen op te trekken creëer je synergievoordelen. Je laat ook zien hoe je als keten samenwerkt en samen producten ontwikkelt.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.