Ga naar inhoud

Waar je als aannemer op moet letten als je ZZP’ers meeneemt voor een klus in Duitsland

Met regelmaat lopen Nederlandse bouwbedrijven tegen boetes aan wanneer ze in Duitsland klussen aannemen. Veel ellende is te voorkomen na een goede voorbereiding.

Niet alleen toen de crisis nog veel Nederlandse bedrijven trof, maar nog altijd nemen veel Nederlandse bouwbedrijven graag klussen aan in Duitsland. Daarbij nemen ze regelmatig ZZP’ers mee. Advocaat Alexander Crämer van Strick Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef krijgt vervolgens veel Nederlanders over op bezoek die in Duitsland tegen hoge boetes zijn aangelopen. “Dat is te voorkomen, maar dan moet je wel even weten waar je op moet letten.”

Nederlandse bouwbedrijven werken vaak met ZZP’ers die hoewel ze zelfstandig zijn, gewoon meedraaien met de werknemers. En dan stuit je snel op een aantal problemen, merkt Crämer. “Dat heeft er ook mee te maken dat Duitsland niet echt ZZP’ers kent. Hoewel dit wel verandert, zorgt het voor veel misverstanden en onduidelijkheden bij Nederlandse ondernemers en de Duitse douane die de controles uitvoert.”

ZZP’ers worden snel gezien als schijnzelfstandigen

Voor Nederlandse bedrijven is het heel normaal om een ZZP’er mee te nemen met de werkploeg. Deze komt dan met hetzelfde busje, draagt misschien zelfs bedrijfskleding. “De Duitse douane zit dan rustig een uurtje vanuit hun busje dat te observeren en noteert dan: dat is een schijnzelfstandige. Terwijl je misschien als Nederlander in de veronderstelling bent dat je alles keurig hebt geregeld, kan je daar tegen een enorme boete aanlopen.”

Een simpele oplossing voor alle zaken is er niet, zegt Crämer. “We moeten dat echt per geval bekijken en advies op maat geven. Soms is het voldoende om een paar goede contracten op te stellen. Of het blijkt handiger om de ZZP’er in dienst te nemen. Maar ik ken ook gevallen van bedrijven die nu maar helemaal geen zelfstandigen meenemen.”

Boete kan hoger uitvallen dan de opbrengst

Eef Smits van brancheorganisatie Uneto-VNI voor installateurs hoort ook van deze problemen. “Onze leden zijn over het algemeen de wat kleinere installateurs met minder dan 15 werknemers. Zij werken vaak in opdracht van grotere bedrijven, of nemen samen met collega’s een klus aan.”

In de praktijk is een klus snel aangenomen, maar je moet goed weten waartegen je ‘ja’ zegt, waarschuwt Smits. “Weet in ieder geval dat in Duitsland anders wordt gecontroleerd.” ZZP’ers vallen in Duitsland vaak onder de werknemerswet, en als er dan iets niet goed is vastgelegd, dan kan dat boetes opleveren. “En dan is de lol er snel af. Een boete kan hoger uitvallen dan de hele opbrengst van de opdracht.”

Daarom raadt Smits aan om je als bedrijf er even goed in te verdiepen. “Zorg dat je bent ingeschreven bij de Handwerkskammer. Dat is echt niet zo ingewikkeld, je moet het alleen even doen.” Er wordt nu eenmaal geen oogje dicht geknepen. “Nederlanders denken te snel: zo’n vaart zal het allemaal niet lopen. Maar in Duitsland zijn regels echt regels.”

Duitsland-borrel bij Strick

Alexander Crämer en Eef Smits (Uneto-VNI) zijn sprekers op de Duitsland-Borrel van Strick Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef. Op woensdag 21 november  van 16.30 – 20.00 uur in het Restaurant ’t Poortje, Siemensstr. 31 in Kleef gaan ze in op de gevolgen van schijnzelfstandigheid en andere valkuilen rond het arbeidsrecht.

Aanmelden kan hier

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: