Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Daarom zijn Nederlandse toeleveranciers interessant voor Duitse partijen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Daarom zijn Nederlandse toeleveranciers interessant voor Duitse partijen

Bad Salzuflen was afgelopen week het centrum voor de Duitse machinebouw. Machinebouwers uit Oost-Nederland merkten goed waarom er veel belangstelling komt vanuit Duitse partijen.

Toeleveranciersbeurs FMB in Bad Salzuflen, Noordrijn-Westfalen – was afgelopen week het centrum voor de Duitse maakindustrie. Hier zoeken de grote concerns (OEM’ers) naar toeleveranciers die aan hun strenge eisen kunnen voldoen. Er waren 25 Nederlandse toeleveranciers, onder meer vanuit de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) gekomen die zich konden presenteren aan de Duitse industrie.

Daarbij komt de liefde van twee kanten, merkt VMO-directeur Petra Deterink. “Een aantal Duitse bedrijven ziet dat ze veel kunnen leren van onder meer de automatiseringsprocessen bij de Nederlandse collega’s. Zij denken en vinden dat de Nederlandse Industrie hiermee verder is.”

Tegelijk hebben ook Nederlandse ondernemers zo hun vragen aan Duitse bedrijven, zegt Deterink. “Daarom beginnen we in december met een Nederlands-Duitse ondernemersgroep. In eerste instantie met 20 bedrijven.” Deze zullen, na een eerste kennismaking opgesplitst worden in kleinere groepen. “Dit wordt georganiseerd door de VMO, in samenwerking met Trade Office en met het lectoraat ‘International Business’ van het Windesheim.”

Ook deze beurs bleek hoe goed de Nederlandse en de Duitse bedrijven elkaar aanvullen en elkaar kunnen versterken in hun processen, zegt Deterink. “Je hoeft niet direct te zoeken naar een samenwerking en zaken te doen. Maar je kunt beter kijken naar elkaars toegevoegde waarden.” 

Nederlandse toeleveranciers welkom in Oostwestfalen-Lippe

De FMB Nord in Bad Salzuflen is de toeleveranciersbeurs voor de in Duitsland erg belangrijke machinebouw en werd in 2005 speciaal opgericht voor de regio Ostwestfalen-Lippe (OWL). Zo konden toeleveranciers zich presenteren aan de vele industriebedrijven in deze regio. Er zijn hier intussen meer dan 700 machinebouwbedrijven. Samen met hun toeleveranciers gelden ze als het sterkste machinebouwcluster van Duitsland, samen goed voor een jaaromzet van zo’n 21 miljard euro.

De vakbeurs brengt de makers, ontwikkelaars en inkopers gericht samen en presenteert de hele branche inclusief de dienstverleners die er ook bijhoren. De bedrijven worden onderverdeeld in onder meer aandrijftechniek, elektrotechniek, montagetechniek en robotica. Sinds vorig jaar heeft de FMB een zusje gekregen in het zuiden. De FMB Süd in Augsburg richt zich meer op de  ‘zuidelijke as van technologie’. Deze loopt van Karlsruhe via Stuttgart, Ulm en Augsburg naar München. Ook hier zal de Verenigde Maakindustrie zijn met een collectieve stand Nederlandse bedrijven, in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie

FMB Nord trekt ook veel Nederlandse bezoekers

De beursorganisatie verwacht dit jaar meer dan 500 exposanten. De vakbezoekers komen vooral uit Noord-Duitsland en Nederland en andere buurlanden. Een aantal Nederlandse bedrijven van VMO stond samen met meer dan 30 bedrijven van de Handwerkskammer Münster in samenwerking met het Duits-Nederlandse netwerk GEP in hal 20. Deze partijen werken ook samen rondom bijvoorbeeld de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld.

De samenwerking van de VMO en de Handwerkskammer Münster bestaat al 12 jaar. Een bijzondere samenwerking die al die jaren aan beide kanten van de grens al veel heeft gebracht, vertelt Thomas Melchert van de Handwerkskammer. De samenwerking kwam ooit op gang via gezamenlijke Interreg-projecten om de handel tussen beide landen te bevorderen.

Wat de Duitse toeleverancierbeurs FMB Nord zo interessant maakt voor de Nederlandse machinebouw

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.