Ga naar inhoud

Op Semicon in München toont Nederland wereldpositie

Semicon Europe in München (dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 september) is een belangrijke beurs voor Salland Engineering, vertelt Jasper Worst. Met het bedrijf uit Zwolle staat hij er al jaren. Op het Holland High Tech paviljoen is goed te zien dat Nederland een toppositie heeft in de wereld van semiconductors.

Nederland is een belangrijke speler in de semicon-wereld, de branche rondom de productie van chips. Salland Engineering focust zich vooral op het testen van chips door middel van ATE, wat staat voor Automatic Test Equipment.

De Zwollenaren maken hiervoor zowel testoplossingen (software & hardware) en passen bestaande testsystemen aan tav de moderne eisen. “Het zijn dure apparaten die vaak wel meer dan 20 jaar meegaan; om hiermee de nieuwste generatie chips te kunnen testen is er  een upgrade nodig”, vertelt Worst.

Duitse klanten bepalen de trends in Azië

Dit werk doet Salland Engineering onder meer voor klanten uit Amerika en Europa (waaronder Duitsland) die daarmee ook de poort vormen voor de Aziatische markt, zegt hij. “Deze klanten bepalen voor een groot deel wat er in Azië gebeurt voor enkele van onze producten.”

Doordat chips in steeds meer apparatuur wordt gebruikt, groeit de markt van semiconductors hard. Ook verschijnen er steeds nieuwe technieken zoals Artificial Intelligence, Internet of Things, fotonica (chips op basis van licht) en de opkomst van mems-sensoren.

Trends bezorgen veel werk

Door al die nieuwe ontwikkelingen groeit de behoefte aan meer Chip testing. Dat kan ‘om de hoek’ in Zwolle bij Salland Engineering. “Dit is onze derde tak van sport. De grote producenten kunnen wel in Azië terecht, maar voor kleinere volumes als 50.000 tot 100.000 chips kom je er daar niet tussen. Wij zijn daar veel flexibeler in. Vooral als het om complexe chips gaat.”

En dus heeft Salland Engineering het bijzonder druk, want groeiende stroom chips moet aan steeds hogere eisen voldoen, vertelt Worst. “Denk aan de trend rond autonoom rijden. Daar komt zoveel sensortechniek bij kijken. Het reactievermogen moet steeds hoger, en dat kunnen wij testen.”

Nederlandse toppositie laten zien op de Semicon

Op de Semicon in München komt de hele Europese semiconwereld bijeen en voor Salland Engineering is het dus een niet te missen netwerkbijeenkomst, zegt hij. “Veel klanten staan hier met een stand of zijn er als bezoeker. Een uitstekend moment om dus met hen om tafel te gaan over spannende nieuwe projecten, of puur om weer op de hoogte zijn over hoe het hen vergaat.”

In München wil het bedrijf uit Zwolle laten zien dat ze zich hebben verbreed, onder meer met de overname van Applicos uit Heerde en de opening van het nieuwe Test Technology Center waaruit ook de sterke band met de universiteiten uit de regio blijkt. “De TU Twente is nadrukkelijk bezig met fotonica en MEMS. Samen werken we aan een snellere en betere technologie. Onze ambitie is om hiervoor het kenniscentrum in de wereld te zijn.”

Voor Worst is het belangrijk om samen met WTC Twente en GO4EXPORT op het Holland Hightech Paviljoen te staan. “Als je ziet hoeveel mooie ontwikkelingen er alleen al in Nederland gebeuren, dan mogen we echt wel zeggen dat we wereldwijd een belangrijke speler zijn.” Wat dat betreft zijn Nederlanders vaak nog te bescheiden, vindt hij. “Daarom is dit de manier om uit te dragen waarmee we bezig zijn.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.