
Journalist en duurzaam vervoerdeskundige Vincent Wever is voor Duitslandnieuws op de Innotrans in Berlijn, de grootste OV-beurs ter wereld. Hij treft daar Alex de Jong, business manager voor VDL openbaar vervoer. De Nederlandse fabrikant groeit sinds een paar jaar hard op het gebied van e-bussen. “Twee jaar geleden begonnen we met een proef van 13 e-bussen in Keulen en Münster. Inmiddels rijden er 250 elektrische bussen rond in 10 landen en liggen er orders voor in totaal meer dan 500 voertuigen.”
Duitsland groeit, maar de andere landen in Europa groeien harder. Dat heeft met name te maken met de manier waarop het OV gefinancierd wordt in Duitsland, zegt De Jong. “De subsidies zie je eigenlijk nu pas loskomen, dus de aantallen zullen de komende jaren flink toenemen.” Het OV is in Duitsland niet geprivatiseerd en wordt dus per stad betaald uit de budgetten van de gemeente. “Dat betekent dat er voor e-bussen subsidie nodig is, omdat het nog iets duurder is dan de gewone bussen.
Duitsland belangrijke exportmarkt voor VDL
Duitse partners zijn blij met de Nederlandse aanpak bij VDL, merkt De Jong. ” We communiceren heel open en direct. Het is ja of nee en niet zozeer er tussenin. Dat wordt gewaardeerd omdat ze dan veel beter het gevoel krijgen waar ze aan toe zijn en dus goede afspraken kunnen maken voor de toekomst.”
Voor VDL Groep, waar VDL Bus & Coach onderdeel van is, is Duitsland sowieso de belangrijkste exportmarkt. Een ander goed voorbeeld zijn de Mini Coopers die door VDL worden geproduceerd in het Limburgse Born. “We merken hier op de beurs hoe goed de band is. Er zijn zoveel Duitse bedrijven en partijen die even bij ons langs komen. Ze hebben grote interesse in Nederlandse producten en de Nederlandse aanpak”
Goed luisteren, niet direct met een oplossing komen
Nederland heeft een voortrekkersrol in e-mobiliteit in Europa merkt, De Jong. “Dat is een voordeel voor ons. De grootste projecten zitten in Nederland, daar komt iedereen naar kijken.”
Om goed zaken te willen doen in Duitsland moet je vooral goed leren luisteren naar wat de klant zoekt, zegt De Jong. “En je moet snappen hoe hun systeem in elkaar zit, in ons geval de tenders voor nieuwe bussen.” Goed lezen, goed nadenken en goed afstemmen van tevoren, zegt hij. “Niet direct met een oplossing komen, maar eerst goed luisteren naar wat de vraag echt is.”
Podcast
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.