Ga naar inhoud

Wat Duitse emobility experts in november in Arnhem komen doen

Europa wil in 2030 meer dan 25 miljoen emissievrije auto's op de weg hebben. Om die ambitie te halen zijn honderdduizenden extra laadpalen nodig. Het is één van de redenen dat ELaadNL komende maand Duitse emobility experts naar Arnhem haalt.

Europa wil de uitstoot van het autoverkeer drastisch terugbrengen. Met nieuwe regels hoopt de EU de aanschaf van elektrisch aangedreven auto’s te stimuleren. Vanuit Nederland speelt ELaadNL deze rol, het kennis- en innovatiecentrum van de gezamenlijke energiebedrijven probeert daarom met partners uit andere landen zoals Duitsland strategische verbindingen te sluiten.

ELaadNL organiseert daarom op 15 en 16 november in Arnhem de Global EV Charging. Hier komen veel internationale experts rond emobility om de mogelijkheden voor Smart Charging te onderzoeken en testen. ELaadNL brengt allerlei bedrijven en partijen samen om de technologie te verbeteren die nodig is voor het slimmer omgaan met de energie die gebruikt wordt bij het opladen van stekkerauto’s. Om ervoor te zorgen dat de verschillende bedrijven kunnen samenwerken moet er overeenstemming bereikt worden rond gemeenschappelijke standaarden van de techniek.

Honderdduizenden laadpalen nodig

De EU mikt op een aandeel van 7% in 2025 of 25 tot 30 miljoen e-auto’s tegen 2030. Deze voertuigen zullen moeten worden ondersteund door 2,5 tot 3 miljoen oplaadpunten. Het kostenplaatje daarvan wordt op 4 miljard euro geschat. En juist op dit punt is Nederland een van de koplopers waarnaar vanuit Duitsland wordt gekeken.

Voor 2020 zijn naar schatting 800.000 openbare oplaadpunten nodig om deze groeiscenario’s te ondersteunen. Maar in heel Europa staan er nu zo’n 120.000, waarvan de helft in Noorwegen, Nederland, Frankrijk, het VK en Duitsland. Wanneer Europa deze zelf opgelegde doelen wil halen, moet er dus nog veel gebeuren.

Duitse emobility experts naar Arnhem

Een van de grootste problemen die de groei tegenhouden, zijn de verschillende systemen die niet met elkaar kunnen communiceren. Het is de reden dat ELaadNL lobbyt in Duitsland voor interoperabiliteit, en Smart Charging; het slimmer gebruik maken van lokale hernieuwbare energie.

Volgens ELaadNL wordt die groei tegengehouden door een gebrek aan transparantie in de prijsstelling, verkeerde locaties, te weinig beschikbaarheid, te veel verschillende betaalmethoden en te lage oplaadsnelheden leiden tot te veel onzekerheden bij potentiële eigenaren van elektrische voertuigen.

Om die hobbels te overwinnen heeft het Nederlandse innovatiecentrum veel Duitse en andere internationale experts uitgenodigd voor de Global EV Charging

Lees ook:

Waarom Nederland zo graag testlab wil zijn voor de Duitse autoindustrie

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoKennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt en test de mogelijkheden voor Smart Charging: elektrische auto’s betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam opladen.