Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom meningen niet thuishoren in het Duitse journaal - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom meningen niet thuishoren in het Duitse journaal

Is de kritiek die veel mensen op het Duitse journaal hebben terecht? Bettine Marissen schrijft waarom je niet per se rechts-populistische overtuigingen hoeft te hebben om vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van de Duitse journaals Tagesschau en Tagesthemen.

De makers van het Duitse journaal van de publieke omroep, Tagesschau en Tagesthemen, krijgen de laatste jaren vooral van rechts-populistische partijen en groeperingen, veel kritiek over zich heen. Zo zou er alleen maar over Merkel worden geïnformeerd en laat het niet goed de echte problemen zien, bijvoorbeeld de impact van de komst van mensen die zijn gevlucht op de Duitse samenleving.

Sommige mensen noemen het regelrechte ‘Merkel Propaganda’ en ‘Lügenpresse‘, vergelijkbaar met de fake-news kritiek van Trump. Dat gaat erg ver. Maar je hoeft niet per se rechts-populistische overtuigingen te hebben om vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van Tagesschau. Duidelijke meningen worden niet onder stoelen of banken gestoken.

Duitse journaal: nieuws gemengd met een mening

Tagesschau wordt elke dag vanuit Hamburg om 20.00 uur bij de ARD uitgezonden. Om 22.15 uur volgen dan nog de Tagesthemen, waarin de grote thema’s van die dag nog een keer worden voorgesteld. Vast bestandsdeel hiervan is  ‘der Kommentar’, waarin een journalist zijn of haar mening geeft over bepaalde gebeurtenissen in het nieuws. Deze week waren er bijvoorbeeld commentaren als ‘Duitsland mag geen wapens meer leveren aan Saoedi Arabië’, ‘de Paus arrogant in plaats van barmhartig’ en veel commentaren over de ‘GroKo’ (grote coalitie van CDU en SPD).

Vaak zijn deze commentaren best redelijk, natuurlijk moet Duitsland geen wapens meer leveren aan Saoedi Arabië en de katholieke kerk is ook niet erg barmhartig omgesprongen met de slachtoffers van misbruikschandalen. Maar wat als je een andere mening hebt? Wat als je in een staalfabriek werkt die toeleverancier is voor de wapenindustrie? Wat als je veel kracht uit je geloof en de katholieke kerk haalt? Dan word je in het nieuws geconfronteerd met de feiten en daar overheen met een sappige mening. Wat als je weet dat het nieuws gemaakt wordt door mensen waarmee jij het niet eens bent?

Mening hoort niet thuis in het journaal

Nieuws moet altijd kritisch worden bekeken en je moet er over kunnen praten. Hoe ga je ermee om, hoe kan iets worden verbeterd, of hoe zorg je ervoor dat iets nooit meer gebeurt? 

Maar waar doe je dat? Is het goed dat de makers van het nieuws ook hun mening over datzelfde nieuws geven? Moet het nieuws met hun mening een aanstoot tot discussie geven? Nee, daar is plek genoeg voor in andere discussieformaten online, op tv of in de krant.

Dit hoort niet thuis bij het publieke onafhankelijke nieuws, wat er is om iedereen te informeren. Met rechts-populistische tendensen over de hele wereld, moet het nieuws, vooral dat van belastinggeld gefinancierd is, altijd streven naar transparantie en onafhankelijkheid. Een mening, het debat en nog meer achtergronden kun je dan bijvoorbeeld bij Duitslandnieuws lezen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoBettine Marissen uit Emmen (1986) woont sinds 9 jaar in Berlijn en heeft zich vanuit daar wereldwijd voor maatschappelijke projecten ingezet om zich nu, middels het opzetten van een stichting, meer voor maatschappelijke problemen dicht bij huis in te zetten. Ze schrijft over social entrepreneurship en de 'Dritte Sektor' in Duitsland.