Ga naar inhoud

Waarom Gasunie en Tennet de grootste waterstofcentrale van Duitsland helpen bouwen

In Nedersaksen wordt een power-to-gas-installatie met een vermogen van 100 megawatt neergezet. Met Gasunie en stroomnetbeheerder Tennet komen belangrijke partners uit Nederland. Die installatie moet met duurzame stroom via elektrolyse waterstof produceren.

Het project wordt in fasen vanaf 2022 opgeleverd en zal dan de grootste power-to-gas-installatie in Duitsland zijn. De waterstofcentrale wordt neergezet in de buurt van een transformatorstation van Tennet in de deelstaat Nedersaksen, waar stroom van windmolens op zee samenkomt en verder wordt verdeeld. Wanneer er te veel windstroom is zoals bij harde wind, kan de stroom voor de productie van waterstof worden gebruikt, schrijft Fluxenergie

In de Duitse Energiewende, speelt het Nederlandse Tennet als een van de drie grote stroomnetbeheerders een belangrijke rol. Het grote nadeel van duurzame energie is dat het afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als Tennet straks tijdelijke overschotten van energie kan opslaan in waterstof, komt daarmee meer balans in de stroomvoorziening.

Tennet is een grote speler in Duitsland

Het Nederlands-Duitse kabelbedrijf Tennet krijgt al veel weerstand te verduren vanuit Duitsland nog voor het de vergunning heeft aangevraagd voor het bouwen van een ‘stroomsnelweg’. Meerdere gemeenten uit Nedersaksen, Hessen en Noordrijn-Westfalen vinden de plannen te vaag. Terwijl Tennet juist zegt waarde te hechten aan transparantie.

Nog meer protest tegen Nederlandse kabelaar Tennet om stroomsnelweg

Duitsland loopt ver voor op Nederland in de overstap op duurzame energie. In die pioniersrol heeft Duitsland fouten gemaakt waar Nederland van kan leren, stelt Tennet-topman Mel Kroon. Andersom werkt een flinke rij Nederlandse bedrijven mee aan de Duitse Energiewende. Vooral als het om offshore gaat, staan de Nederlanders vooraan.

Wie de haven van het Noord-Duitse Rostock binnenrijdt kan het niet ontgaan. Op de werf waar normaal gesproken schepen worden gebouwd blinkt nu een enorme gele doos. Het is het conversiestation dat de Arnhemse elektriciteitstransporteur Tennet samen met Siemens ontwikkelt. Het moet straks stroom van een windmolenpark op zee naar het land brengen.

Nutsbedrijf Tennet is in Nederland vooral bekend als beheerder van hoogspanningsmasten, maar werd na de overname van het Duitse Eon-netwerk in 2009 bijna dubbel zo groot. Inmiddels beheert Tennet in Nederland en Duitsland zo’n 21.000 kilometer aan hoogspanningslijnen die stroom leveren aan 36 miljoen gebruikers.

Werkbezoek met Tennet-topman Mel Kroon: Nederland moet leren van Energiewende

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: