Ga naar inhoud

Waar je aan moet denken als je een mooi product wilt importeren

Vakantie maakt in veel mensen de ondernemersgeest los. Die ene wijn daar op dat terras aan de Moezel smaakte als een businessmodel. Maar wat komt er op je af wanneer je wilt importeren?

Na de vakantie komen bij de Kamer van Koophandel opvallend veel vragen binnen over importeren, is de ervaring van adviseur Marcel Hoebink. “De vakantiegevoelens en de euforie zijn dan nog groot, aan ons de taak om daar een paar kritische vragen bij te stellen.” Daarom organiseert de KVK op dinsdag 6 november in Eindhoven de bijeenkomst ‘Durf te vragen, importeren‘.

Importeren kan lastig zijn. Zeker wanneer je goederen uit een land van buiten de Europese Unie wilt importeren. Maar je bent niet alleen. Veel importeurs hebben dezelfde vragen en staan voor dezelfde dilemma’s. Doe mee aan ‘Durf te vragen’ en gebruik de kennis van elkaar en die van een KvK adviseur voor je vraagstukken.

Vakantie maakt enthousiast voor importeren

Kennelijk maakt de vakantie de ondernemersgeest in ons los!

Zeker, maar we helpen graag door een paar ongemakkelijke vragen te stellen. Voor absolute beginners zijn dat vragen zoals; jij houdt van die wijn, maar wat vinden andere Nederlanders ervan? Of zouden jouw vrienden ook die unieke tas kopen? Staar je niet te veel blind op je eigen persoonlijke voorkeuren, er moet ook een markt voor zijn.

Maar het product dat ik heb gezien is helemaal niet duur, dat moet toch goed komen?

Dat is mooi, maar veel mensen onderschatten de kosten die bij import komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan hogere transportkosten, of eventuele kosten voor productaanpassing en etikettering. En bij import uit landen buiten de EU aan de inklaringskosten en eventuele invoerrechten. Net zoals je voor een bedrijf een ondernemingsplan maakt, moet je hiervoor een importplan maken. We hebben op onze site wel een handige tool die je daarbij op weg helpt. En dan nog verkijken veel mensen zich op de tijd en energie die het kost.

Vertel.

Wanneer je structureel wilt importeren, zul je ook met regelmaat je leveranciers moeten bezoeken. Je krijgt te maken met cultuurverschillen, mogelijke tijdsverschillen en communicatie in een andere taal. Ook kunnen regels en eisen verschillen per product. In het geval van wijn moet je je verdiepen in de regels rondom het ontvangen, vervoeren en opslaan van de accijnsgoederen en de eventuele vergunningen. Dan kan je zeggen; dat besteed ik uit aan een logistiek dienstverlener die daar ervaring in heeft. Dat kan, maar ook dat zijn bijkomende kosten. Verder gelden de hygiëneregels via de HACCP-richtlijnen voor voedselveiligheid.

Doe een testbestelling

Hoe kan je goed in beeld krijgen of jouw product het gaat redden?

Marktonderzoek kan geen kwaad. Wanneer het om goedkope producten gaat kan je natuurlijk best een gokje wagen. Maar het is om meerdere redenen aan te raden om eerst een proefbestelling te doen. Daarmee kom je er achter of het product ook echt aan de kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet en of je leverancier in staat is om op tijd te leveren.

Zijn er nog speciale regels waar je rekening mee moet houden?

Regels hangen vaak af van het product, maar soms ook van het oorsprongsland.  En handel je in merkartikelen, houd dan rekening met de regels rondom parallelimport. Bij parallelimport importeer je producten buiten de officiële distributiekanalen om.

Stel, je ziet in Mexico spijkerbroeken van Levi’s liggen voor 10 euro, terwijl ze in Nederland 100 euro zouden kosten, dan kan je die niet zomaar over laten komen. Dat geldt als ‘ongeoorloofde parallelimport’.

Producenten van merkartikelen beschikken vaak over het intellectuele eigendomsrecht op de merknaam. Die merknaam is dan bijvoorbeeld vastgelegd in de EU. In dat geval is het verboden om het merkartikel te importeren van buiten de Europese Economische Ruimte (EER; dit is EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) tenzij de merkhouder toestemming geeft. Overigens is het wel toegestaan om het merkartikel te importeren uit bijvoorbeeld Duitsland of een ander EER-land. Als het product namelijk al in de EER op de markt is gebracht, is het daarna vrij verhandelbaar.

Ben je aansprakelijk voor de veiligheid van de producten?

Ja, als je van buiten de EER importeert wel. Denk aan speelgoed uit China, als er letselschade optreedt door een gebrek aan het speelgoed, dan kan dat een groot probleem worden. Een productaansprakelijkheidsverzekering is dan aan te raden. Trouwens, importeer je uit een andere EU-lidstaat een product waar je een eigen label aan hangt? Dan ben je ook productaansprakelijk.

Het klinkt nu wel erg ingewikkeld om te importeren!

Je moet je wel even in de materie vastbijten, maar juist die puzzel maakt importeren ook erg leuk. Er zijn niet voor niets veel succesverhalen.

Durf te vragen, importeren

De KVK houdt op dinsdag 6 november in Eindhoven de bijeenkomst ‘Durf te vragen, importeren‘.

Het gaat vooral over algemene importvraagstukken. Denk aan algemene vragen op het gebied van invoerrechten, transport, wet- en regelgeving, maar ook het proces van importeren.

Durf te vragen is vooral interessant voor:

  • importeurs die worstelen met importvraagstukken;
  • importeurs die nieuwsgierig zijn naar hoe andere ondernemers import aanpakken;
  • importeurs die slim samenwerken binnen en buiten het eigen netwerk.
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoNederlandse bedrijven hebben volop kansen over de grens. Met het netwerk en de dienstverlening van KVK ligt de wereld aan jouw voeten.