Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Hoe batterijfabriek Lithium Werks Oost-Nederland aantrekkelijk maakt voor Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Hoe batterijfabriek Lithium Werks Oost-Nederland aantrekkelijk maakt voor Duitsland

Batterijfabriek Lithium Werks uit Hengelo tekende dinsdag in aanwezigheid van premier Li Keqiang van China en minister-president Rutte een investeringsovereenkomst van 1,6 miljard dollar met een Chinese partner. Dat heeft ook aantrekkingskracht op Duitsland.
Lithium Werks

Het bedrijf Lithium Werks van de Nederlandse ondernemer Kees Koolen heeft inmiddels 400 patenten vergaard voor veel energiezuiniger krachtige batterijen die kunnen worden ingezet voor zwaarder vervoer, in steden en in de industrie. Het moet ervoor zorgen dat de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen significant kan worden teruggedrongen.

Lithium Werks kondigde afgelopen maand al de samenwerking met de Universiteit van Twente aan, enkele bedrijven en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Op Technology Base, op het terrein van luchthaven Twente, moet een R&D-campus verrijzen. Het voormalig directielid van Booking.com wil voor 2025 tussen de 2.000 en 3.000 technici naar Twente halen die moeten werken aan nieuwe batterij- en regeltechnologie om energie naar huishoudens te krijgen.

Groei Lithium Werks heeft effect op de handel met Duitsland

Wanneer de campus doorgroeit, zal dat ook een effect hebben op de handel met Duitsland, verwacht businessunit manager International van Oost NL Fons de Zeeuw. “Dat geldt voor bedrijven die gevestigd zijn op de campus die in Duitsland een afzetmarkt zoeken. Maar ook voor Duitse partijen die zaken willen doen in Nederland.”

Koolen stapte in 2010 al in Super B in Hengelo, een assembleerder van lithiumbatterijen en werd actief bij het Chinese A123, een onderdelenfabrikant van batterijen. Vorig jaar nam hij Super B, dat onder meer accu’s voor de automerken Ferrari en Aston Martin produceert, helemaal over.

Verzameling van bedrijven

Hij voegde het samen met twee andere producenten van accu’s: A123 en Valence. Van het Chinese A123 is het onderdeel gekocht dat cilindrische cellen maakt, die geschikt zijn voor onder meer startaccu’s. Het Amerikaanse Valence doet in principe hetzelfde als Super B. in Hengelo. Alleen zijn de accu’s groter en was het bedrijf al actief in andere markten.

De drie bedrijven in Lithium Werks zijn samen goed voor een omzet van 75 miljoen dollar. Wereldwijd werken er 370 mensen, waarvan 100 in Hengelo. Koolen is nu bezig met de aankoop van nieuwe bedrijven in Oost-Europa en de VS zodat hij de omzet kan verhogen naar 300 miljoen dollar. Komend jaar wil hij 300 medewerkers in Hengelo hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=cuGH7YW3vPg

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.