Ga naar inhoud

Waarom de stad Regensburg enthousiast is over Smart Charging in Nederland

Tijdens de handelsmissie naar de regio Amersfoort, Utrecht en Amsterdam bleek de stad Regensburg onder de indruk over de schaal waarin hier Smart Charging wordt toegepast. Baerte de Brey van ElaadNL vertelt wat dit enthousiasme kan opleveren voor Nederlandse bedrijven.

Smart Charging de norm maken in 2023 – niet alleen in Nederland, maar het liefst in heel Europa. Met deze boodschap nam ElaadNL vorig jaar deel aan een koninklijke handelsmissie naar Beieren. De interesse was gewekt en in september bezocht een grote delegatie van bestuurders en ondernemers uit de regio rondom de Beierse stad Regensburg onder andere het slim-laden-project in de Utrechtse wijk Lombok.

Duitsland en met name Beieren zijn belangrijke spelers op de Europese automarkt. Niet alleen is de auto-industrie rijk vertegenwoordigd in dit deel van Zuid-Duitsland, het is ook een zeer innovatieve regio met uiteenlopende toeleveranciers en ontwikkelaars.

“Het is fijn om zulke partners aan je zijde te hebben wanneer je grote ambities hebt voor automotive in de energietransitie”, zegt Baerte de Brey, Chief International Operations bij ElaadNL: “Beieren had al een bijzonder sterke relatie met Amersfoort, Utrecht en Amsterdam op politiek-bestuurlijk niveau en het is goed dat deze steden elkaar ook op bedrijfsniveau weten te vinden. Dit soort samenwerkingsverbanden zijn heel waardevol.”

Smart Charging op grote schaal

Namens ElaadNL verzorgde de Brey een presentatie over Smart Charging en over de technieken die het innovatiecentrum daarvoor ontwikkelt en test. Samen met ondernemer Robin Berg liet hij de delegatie ook kennismaken met het Lombok-project: waarbij smart charging, duurzame stroomopwekking en vehicle-to-grid samen in praktijk worden gebracht.

De Brey: “We kregen veel positieve reacties. De delegatie was bekend met smart charging maar de deelnemers waren verbaasd dat we het in Nederland in de praktijk zo uitvoeren dat we ook voorbereid zijn op de grotere schaal waarop we slim moeten gaan laden.”

Het consulaat-generaal in München maakte dit videoverslag:

Naast de presentaties was er meer ruimte voor kennisdeling, zo is er een gezamenlijke interesse in elektrische vrachtvervoer en e-bussen. Beieren is net zoals veel Duitse regio’s nauw betrokken bij projecten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Elektrisch (vracht)vervoer is daarin een wezenlijk element.

Samenwerking met Continental

Continental AG, een grote fabrikant van autobanden, remsystemen en motoren voor elektrische auto’s, was een van de deelnemers aan de delegatie. Het bedrijf wil begin volgend jaar samen met ElaadNL een gezamenlijk Europees project uit gaan voeren.

Het kennis- en innovatiecentrum van de gezamenlijke energiebedrijven in Nederland is erg blij met de kennisuitwisseling en wil ook de komende tijd nauw contact houden met de deelnemers. Continental en een groot aantal internationale partners en ondernemers zijn dan ook uitgenodigd voor het grote Global EV Charging Event op 15 en 16 november in Arnhem.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoKennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt en test de mogelijkheden voor Smart Charging: elektrische auto’s betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam opladen.