Ga naar inhoud

Nederlandse cybersecurity experts op de IT-SA in Neurenberg

De belangrijkste beurs voor cybersecurity in Europa de IT-SA begint dinsdagmorgen in Neurenberg. InnovationQuarter heeft een stevige Nederlandse delegatie meegenomen.

Europa’s grootste cybersecurity-beurs IT-SA opent vandaag de deuren in Neurenberg. Tot en met 11 oktober treft de sector zich hier rondom oplossingen voor cloud, mobiel, data- en netwerkveiligheid. Hier komen veel vakmensen die binnen hun bedrijf of overheidsdienst verantwoordelijk zijn voor de cybersecurity.

De beurs is sinds 2009 te vinden in de Noord-Beierse stad en kan sinds enkele jaren op steeds meer belangstelling rekenen nu het thema meer bekendheid krijgt onder een groter publiek. De vakbeurs telde afgelopen jaar 630 exposanten, dit jaar zijn het er 700. In 2017 kwamen zeker 12.780 bezoekers naar de beurs.

Ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter (Zuid-Holland) heeft samen met RVO en de Nederlandse handelsposten in Frankfurt en München een Holland Cyber Security paviljoen georganiseerd. Duitslandnieuws is er vandaag en spreekt de verschillende bedrijven en experts. Volg de laatste updates via Twitter,

Nederlandse praktijkervaring in cybersecurity interessant voor Duitsland

Peter Möhring is voorzitter van het Sicherheitsnetzwerk München, de branchevereniging voor cybersecurity in Beieren. Hij werkt voor Giesecke & Devrient, uit München dat in 1852 begon als fabrikant van drukpersen voor bankbiljetten en waardepapieren. Inmiddels heeft het internationale concern zich ontwikkeld tot cybersecurityspecialist voor bijvoorbeeld betalingsverkeer en paspoorten.

De afgelopen jaren ontmoette hij al diverse Nederlandse delegaties en ook dit jaar is hij een belangrijke partner voor de deelnemers van het Holland Cyber Security paviljoen

Zijn er desondanks toch verschillen te zien met Nederland?

De indruk die ik van Nederland krijg is heel goed. Vooral hogescholen en universiteiten hebben cybersecurity al in een vroeg stadium herkend als sleutelthema en direct in allerlei onderwijsprogramma’s opgenomen. Dat is echt te prijzen. Datzelfde geldt voor de Nederlandse overheden die cybersecurity hoog op de beleidsagenda gezet. Een ander voordeel dat Nederland heeft ten opzichte van Duitsland, is dat jullie geen federaal systeem hebben. Hierdoor kan je goed beleid direct voor het hele land doorvoeren, de onderlinge afstemming functioneert heel goed. Die combinatie zorgt ervoor dat Nederland zo ver is in cybersecurity en je er veel kleine maar hele goede specialisten aantreft.

Wat maakt voor u samenwerking met Nederland interessant?

Meerdere dingen. De ervaring die Nederlandse bedrijven hebben opgedaan in samenwerken tussen overheden, onderwijs en het bedrijfsleven is heel interessant. Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.

Lees verder:

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2018/10/02/wat-nederlandse-cybersecurity-experts-kunnen-toevoegen-in-duitsland/

Fox-IT is een van de oudste en bekendste beveiligingsbedrijven van Europa. “In 1999 werd Fox-IT opgericht om bedrijven te helpen bij Forensisch onderzoek bij cybercrime. Al snel bleek dat de markt meer nodig had dan alleen response – daarom ontwikkelde Fox-IT het eerste Security Operations Center van Europa. Hiermee kwam de focus ook te liggen op monitoring en detectie”. Bijna 20 jaar later bestaat het bedrijf uit een kleine 400 man personeel, allen aan het werk voor een veiligere samenleving.

“Onze grootste klanten bevinden zich in de DAX 30.” Dit geeft direct aan hoe delicaat de opdrachten zijn die de Nederlanders vaak krijgen. “Zodra we worden gebeld door een bedrijf waarbij ze vermoeden dat er criminelen actief zijn in hun netwerk, vliegen onze specialisten hier naar toe om de eerste verdediging op te bouwen”. Soms analyseren criminelen al maanden in het netwerk het dataverkeer voordat iemand iets verdachts ziet en Fox-IT belt.

Lees verder:

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2018/09/25/waarom-duitse-multinationals-dit-bedrijf-uit-delft-bellen-bij-cybercrime/

Nederlanders sterk in kennis, Duitsers in engineering

Nederland wordt vaak neergezet als voorloper in cyber security. Waar staan we ten opzichte van Duitsland?

Nederland is ijzersterk in consulting, het inzetten van kennis rond cyber security in het bedrijfsleven. We zijn niet voor niets een kenniseconomie. Daarin is Duitsland minder ver, de Duitsers zijn weer goed in de engineering.

Hoe merk je dat?

Duitsland is nu bezig met het opzetten van wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Er is veel meer funding en dat zorgt ervoor dat er steeds meer Nederlandse researchers worden weggekaapt door Duitsland. Nederland telt een handjevol bedrijven dat eigen producten levert. We hebben echt een grote ‘scène’ van bekende hackers, helaas gaan ze vaak naar het buitenland. Maar het feit dat veel Nederlanders  actief zijn in ethical hacking en cyber security, is wel een goede graadmeter van waar we staan.

Lees verder:

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2018/09/18/hoe-het-haagse-cybersprint-op-zn-duits-de-duitse-cyber-security-markt-betreedt/

Zuid-Holland sterk in Cybersecurity

Waar Duitsland dus hard zoekt naar kennis en ervaring in cybersecurity, zijn Nederlandse partijen juist op zoek naar Duitse klanten. De ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland InnovationQuarter organiseerde vorig jaar al een handelsmissie naar Zuid-Duitsland met onder meer dit thema, komend najaar volgt er een Holland-paviljoen op de grootste cyber security beurs van Europa, de IT-SA in Neurenberg.

Opvallend veel Zuid-Hollandse bedrijven zijn sterk in cyber security”, zegt Martijn Schol, hij is programmamanager internationalisering bij InnovationQuarter. “Je vindt hier rond Den Haag natuurlijk veel overheidsorganisaties die een belangrijke vragende partij zijn met betrekking tot cybersecurity-oplossingen. Naast de eigen Nederlandse overheid zijn er ook grote internationale partijen als Europol en de VN in Den Haag aanwezig. Door dat aanbod zijn hier veel specialisten in Cyber Security gegroeid.”

Lees verder:

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2018/09/04/waarom-duitsland-nu-miljoenen-euros-extra-in-cyber-security-steekt/

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: