Ga naar inhoud

Wat de Duitse toeleverancierbeurs FMB Nord zo interessant maakt voor de Nederlandse machinebouw

Waarom de machinebouw een van de belangrijkste sectoren binnen de Duitse economie vormt, is goed te zien tijdens de FMB Nord in Bad Salzuflen. Een goede reden voor een Nederlands-Duitse groep toeleveranciers om zich daar samen te presenteren.

De FMB Nord in van 7 tot en met 9 november in Bad Salzuflen is de toeleveranciersbeurs voor de in Duitsland erg belangrijke machinebouw en werd in 2005 speciaal opgericht voor de regio Ostwestfalen-Lippe (OWL). Zo konden toeleveranciers zich presenteren aan de vele industriebedrijven in deze regio. Er zijn hier intussen meer dan 700 machinebouwbedrijven. Samen met hun toeleveranciers gelden ze als het sterkste machinebouwcluster van Duitsland, samen goed voor een jaaromzet van zo’n 21 miljard euro.

De vakbeurs brengt de makers, ontwikkelaars en inkopers gerocht samen en presenteert de hele branche inclusief de dienstverleners die er ook bijhoren. De bedrijven worden onderverdeeld in onder meer aandrijftechniek, elektrotechniek, montagetechniek en robotica. Sinds vorig jaar heeft de FMB een zusje gekregen in het zuiden. De FMB Süd in Augsburg richt zich meer op de  ‘zuidelijke as van technologie’. Deze loopt van Karlsruhe via Stuttgart, Ulm en Augsburg naar München.

FMB Nord trekt ook veel Nederlandse bezoekers

De beursorganisatie verwacht dit jaar meer dan 500 exposanten. De vakbezoekers komen vooral uit Noord-Duitsland en Nederland en andere buurlanden.

 

Vanuit de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) is een aantal Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd op de beurs. Ze staan samen met meer dan 30 bedrijven van de Handwerkskammer Münster in samenwerking met het Duits-Nederlandse netwerk GEP in hal 20. Deze partijen werken ook samen rondom bijvoorbeeld de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld.

De samenwerking van de VMO en de Handwerkskammer Münster bestaat al 12 jaar. Een bijzondere samenwerking die al die jaren aan beide kanten van de grens al veel heeft gebracht, vertelt Thomas Melchert van de Handwerkskammer. De samenwerking kwam ooit op gang via gezamenlijke Interreg-projecten om de handel tussen beide landen te bevorderen.

Goede chemie met Oost-Nederland

Het mooiste aan samen met de Nederlanders op de stand staan zijn de gesprekken die ontstaan, vindt Melchert. “We hebben vaak een hele goede chemie en leren in korte tijd veel van elkaar. Wat dat betreft zijn we echt nieuwsgierig naar onze Nederlandse buren.” Hieruit zijn al diverse grensoverschrijdende samenwerkingen ontstaan. “Daar ken ik verschillende mooie voorbeelden van. Nederlanders die de Duitse bedrijven extra ondersteunden bij de sales, of meer productiecapaciteit voor de Nederlanders in Duitsland.”

Het heeft er ook mee te maken dat de beide culturen goed bij elkaar passen, zegt Melchert. “Voor ons zijn Overijssel en Gelderland veel dichterbij dan Beieren of Hamburg. En dan heb ik het niet alleen over de afstand. We komen graag bij elkaar op de koffie.”

Lees ook

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2018/01/29/duitsland-degelijke-machinebouw-vindt/

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.