
Fox-IT is een van de oudste en bekendste beveiligingsbedrijven van Europa. “In 1999 werd Fox-IT opgericht om bedrijven te helpen bij Forensisch onderzoek bij cybercrime. Al snel bleek dat de markt meer nodig had dan alleen response – daarom ontwikkelde Fox-IT het eerste Security Operations Center van Europa. Hiermee kwam de focus ook te liggen op monitoring en detectie”. Bijna 20 jaar later bestaat het bedrijf uit een kleine 400 man personeel, allen aan het werk voor een veiligere samenleving.
“Onze grootste klanten bevinden zich in de DAX 30.” Dit geeft direct aan hoe delicaat de opdrachten zijn die de Nederlanders vaak krijgen. “Zodra we worden gebeld door een bedrijf waarbij ze vermoeden dat er criminelen actief zijn in hun netwerk, vliegen onze specialisten hier naar toe om de eerste verdediging op te bouwen”. Soms analyseren criminelen al maanden in het netwerk het dataverkeer voordat iemand iets verdachts ziet en Fox-IT belt.
Voor de specialisten van Fox-IT betekent dit vaak een klus van een aantal weken tot een paar maanden, waarbij ze met een team de schade van de crimineel proberen te minimaliseren en eventueel bewijsmateriaal verzamelen voor een rechtszaak. “Dat zijn dus aardig grote projecten”, zegt Renzenbrink, “Een goed uitgangspunt om een relatie met het concern op te bouwen. Vaak krijgen we vervolgens de opdracht om het netwerk beter te beveiligen. We bouwen dan een of meerdere sensoren in, zodat we op afstand het netwerk in de gaten kunnen blijven houden en verdacht verkeer direct kunnen detecteren.”
Engels blijft de voertaal, ook in Duitsland
De wereldwijde voertaal in cybersecurity is Engels. Bijna iedereen bij Fox-IT spreekt dan ook vloeiend Engels. “We werken voornamelijk met multinationals – waar communiceren in het Engels geen probleem is.”
Fox-IT onderscheidt zich op de techniek. Dat is waarom grote Duitse bedrijven bij het bedrijf in Delft blijven aankloppen. Renzenbrink: “Cybersecurity is een gevecht van hackers tegen hackers. Dat vereist creativiteit. Ik denk dat klanten dat bij ons herkennen en waarderen.”
Waarom Nederland goed is in de strijd tegen cybercrime
Nederland doet het relatief goed in de strijd tegen cybercrime. Volgens Renzenbrink zie je dat bijvoorbeeld aan grote telecombedrijven en banken die hun online producten graag als eerste komen testen in Nederland. “Vaak zijn de systemen goed getest, maar zelf in het best geteste systeem, zitten bugs en andere onbedoelde achterdeurtjes die kwaadwillende kunnen misbruiken. Het is daarom belangrijk op de hoogte te zijn van trends onder criminelen, bijvoorbeeld door Intelligence te verwerken in security strategieën.
Met unieke kennis op zowel preventie, detectie en response en goede referenties van andere gerenommeerde bedrijven, maken de Nederlanders een solide indruk op Duitse klanten. Fox-IT is van 9 tot en met 11 oktober aanwezig op de IT-SA in Neurenberg: de grootste cybersecurity beurs van Europa. Het bedrijf is daar als onderdeel van het Holland Cyber Security paviljoen. De Nederlanders hebben al afspraken staan met bestaande klanten, maar gaat ook scherp monitoren op wat de beurs hen oplevert.
Het bedrijf uit Delft heeft al veel afspraken staan met bestaande klanten, maar gaat ook scherp monitoren wat de beurs hen oplevert. “Natuurlijk is het goed om je gezicht te laten zien, zegt Renzenbrink. “Maar het moet ook nut hebben. Met 10 leads zijn we tevreden.”
Nog plek op het Holland Cyber Security paviljoen IT-SA 2018
Om in te spelen op de behoefte aan kennis en ervaring rond cyber security in Duitsland, organiseert ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter samen met RVO en de Nederlandse handelsposten in Frankfurt en München een Holland Cyber Security paviljoen op de IT-SA 2018, de grootste cyber security beurs + expo van Europa.
InnovationQuarter heeft nog plek voor twee deelnemende bedrijven, meer informatie