Ga naar inhoud

Wat het koningspaar gaat doen op economische missie in Rijnland-Palts en Saarland

Het koningspaar komt dit jaar weer met een grote economische missie op bezoek in Duitsland. Maar wat gaan de koning en koningin eigenlijk doen in Rijnland-Palts en Saarland?

Zo’n beetje het eerste wat koning Willem-Alexander deed na zijn kroning in 2013, was een bezoek brengen aan Duitsland. Die traditie houdt hij in ere. Jaarlijks bezoekt hij samen met koningin Máxima meerdere deelstaten in Duitsland. In 2017 was het koningspaar met Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen nog in Oost-Duitsland, dit jaar zijn Rijnland-Palts en Saarland in het westen aan de beurt.

Bij de jonge traditie hoort inmiddels ook de handelsdelegatie met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister Sigrid Kaag neemt een grote groep bedrijven mee. Centraal staan de thema’s digitalisering, cyber security, smart industry en Life Sciences & Health (LSH), met de nadruk op eHealth en ouderenzorg. De LSH-missie staat onder leiding van vicepremier Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid.

De thema’s zijn gekozen omdat ze goed aansluiten bij het proces wat de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland doormaken. De transformatie van oude industrie naar een digitale economie levert veel spanningen en tegelijk mogelijkheden op. Deze week een overzicht van wat het koninklijk paar

Dag 1: Binnenvaart, boerenleenbank en wijn

Het koningspaar begint de economische missie op woensdag 10 oktober in de staatskanselarij van Rijnland-Palts in Mainz. Daar worden ze ontvangen door door minister-president Malu Dreyer en haar man. De grondlegger van de beroemde boerenleenbank Raiffeisen werd dit jaar precies 200 jaar geleden geboren. Daarom gaan Ralf Barkey, bestuursvoorzitter van het Genossenschafts-Verband der Regionen, en professor Tine de Moor, hoogleraar sociale en economische geschiedenis in Utrecht, in op de coöperatieve gedachte anno 2018.

Wie Rijnland-Palts zegt, moet natuurlijk direct aan wijn, de Rijn en de Moezel denken. De koning en koningin vertrekken na de lunch naar Oberwesel om tijdens een boottocht over de Rijn te spreken met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van havenbedrijven, industrie, binnenvaart en overheid over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen.

Daarna volgt een bezoek aan een wijngaard in Bernkastel-Kues. Ook de wijnbouw wordt gedigitaliseerd. Nederlandse en Duitse wijnboeren en onderzoekers vertellen hier over samenwerking, klimaat en technologische ontwikkelingen in de wijnsector. De dag wordt afgesloten in Trier met het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse counterparts.

Dag 2: Van Karl Marx tot aan Smart Industry

Trier is bekend vanwege enkele monumenten uit de Romeinse tijd die op de Unesco Werelderfgoed staan. Maar dit jaar wordt ook de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx gevierd. Het koninklijk paar begint de donderdag met een rondgang door de stad en bekijkt een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx.

Later op de dag volgt Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland waar minister-president Tobias Hans samen met zijn vrouw het paar ontvangt op het Stadtschloss Saarbrücken. Deze middag draait het om de digitalisering in de maakindustrie en word besproken hoe verder samen te werken rond Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0.

In Saarlouis wordt een praktijkvoorbeeld getoond van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. Duitsland telt ruim 1800 soortgelijke coöperaties. Bij het diner in  Schloss Saareck in Mettlach geven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine.

Dag 3: Ehealth en ouderenzorg

De laatste dag van de economische missie bekijkt het koninklijk paar het industrieel werelderfgoed Völklinger Hütte. In deze voormalige ijzersmelterij vindt een tweedaagse bijeenkomst plaats met deskundigen en internationale studenten over de ontwikkeling van de industrie- en arbeidscultuur in Europa.

De vrijdag wordt afgesloten in de universiteitskliniek in Homburg, waar de economische missie Life Sciences & Health en de Duits-Nederlandse samenwerking op het terrein van ehealth en ouderenzorg wordt besproken.

Europees perspectief in Rijnland-Palts en Saarland

Achter de mooie plaatjes die elk koninklijk bezoek aan Duitsland opleveren, gaat veel meer schuil. Peter van Harten van Smart Industry vertelt hoe de missie naar Rijnland-Palts en Saarland in oktober helpt om grote partijen uit beide landen beter te verbinden.

Hoe het koninklijk bezoek Nederland en Duitsland dichter bij elkaar brengt rond Smart Industry

Bekijk een verslag van de economische missie in 2017 aan Oost-Duitsland

Energie en chemie centraal bij werkbezoek Nederlands koningspaar aan Oost-Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: