Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Ondernemers krijgen extra papierwerk door nieuwe verpakkingswet in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Ondernemers krijgen extra papierwerk door nieuwe verpakkingswet in Duitsland

Bedrijven die verpakte consumentengoederen exporteren naar Duitsland, moeten vanaf 1 januari 2019 twee keer doorgeven hoeveel materiaal ze invoeren. Johanna Maukner van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) vertelt waarom je het beste nu al kunt beginnen met de voorbereiding en hoe de DNHK daarbij kan ondersteunen.

Duitsland krijgt per 1 januari 2019 een nieuwe verpakkingswet en dat betekent dat producenten en leveranciers van verpakte producten voor de Duitse markt goed moeten opletten. Ondernemers die zich niet goed aan de regels houden, kunnen tegen enorme boetes aanlopen.

De huidige verpakkingsverordening werkt niet voldoende, vertelt Johanna Maukner van de Duits Nederlandse Handelskamer (DNHK). Nu moeten producenten die verpakte producten naar Duitsland exporteren zich aansluiten bij één van de negen ‘Duale Systemen’. “Denk aan de drie paprika’s in plastic, de leveranciers daarvan moeten elke maand melden hoeveel kilo plastic ze naar Duitsland brengen bij het Duale Systeem. Zo wordt berekend wat je als bedrijf hiervoor moet betalen.”

Aan de andere kant moeten Duitse gemeenten weer melden hoeveel plastic ze bij de consument hebben opgehaald. En daar is nu een verschil, zegt Maukner. “In theorie moet er evenveel verpakking worden opgehaald als dat er wordt aangemeld. Omdat dit niet klopt, is er een financieringstekort. Dat is de aanleiding voor de nieuwe wet.”

Verpakkingswet zorgt voor extra papierwerk

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat verpakkingen beter gerecycled worden, maar bezorgt ondernemers ook extra werk, vertelt Maukner. “Naast het aanmelden bij het Duale Systeem, moeten bedrijven zich ook registreren bij de Zentrale Stelle.” Dat is een overkoepelende organisatie met een openbaar register waarin consumenten kunnen controleren of producten zijn aangemeld. Door data van beide instanties te vergelijken wil Duitsland meer grip krijgen op het recyclen van verpakkingsmateriaal.

Veel Nederlandse bedrijven laten nu de DNHK maandelijks en jaarlijks de melding doorgeven aan het duale systeem. Een grote verandering in de nieuwe wet is dat bedrijven alleen zelf hun verpakkingen mogen aanmelden bij de Zentrale Stelle. “Dat gaat veel bedrijven extra papierwerk bezorgen. Je moet dubbel aangifte doen.”

Hoge boetes

De nieuwe wet moet er ook voor zorgen dat bedrijven zich überhaupt aanmelden, nu leveren nog te veel ondernemers aan Duitsland zonder hun verpakking te melden. “Vanaf volgend jaar wordt daar dus beter op gecontroleerd”, zegt Maukner. “En de boetes kunnen enorm oplopen. Wie zich niet meldt bij het Duale Systeem kan een sanctie opgelegd krijgen tot 200.000 euro, niet aanmelden bij de Zentrale Stelle kan tot 100.000 euro kosten. Wij gaan daarom bedrijven actief daarbij ondersteunen en van informatie voorzien.”

De nieuwe regels gelden ook voor grote winkelketens met filialen in Duitsland, van Zeeman, HEMA, Action en Rituals tot aan mensen met een kleine webshop. “Zeker voor de grote bedrijven betekent het veel extra werk, zo kan bij Action het assortiment per week veranderen, dan moet je extra goed opletten bij de registratie van de merknamen en het melden van de verpakkingen.”

De grootste klus voor Maukner is om bedrijven te laten weten dat deze verplichting überhaupt bestaat. “Te veel ondernemers zijn niet op de hoogte. Als straks de supermarkt waaraan je levert belt met de vraag, wat is je registratienummer? Dan is het erg handig wanneer je alles paraat hebt.”

Meer weten?

Bedrijven kunnen zich vanaf september aanmelden bij de Zentrale Stelle. Alles over de nieuwe Verpackungsgesetz is te lezen op deze site in het Duits. De Engels versie vindt u hier.

De DNHK biedt ondersteuning voor ondernemers bij alle vragen rondom de nieuwe verpakkingswet 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDe DNHK is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.