Ga naar inhoud

Waarom Nederlandse en Duitse ziekenhuismanagers elkaar deze week opzoeken

Deze week is een Duitse delegatie uit de medische sector in Nederland voor de Duits-Nederlandse gezondheidsconferentie in Utrecht. Vorig jaar bleek al dat er onder Duitse ziekenhuismanagers veel belangstelling is voor het Nederlandse zorgsysteem.

Een delegatie uit de Duitse medische sector is deze week op bezoek in Nederland. Onderdeel van deze Duits-Nederlandse gezondheidsweek is de Duits-Nederlandse gezondheidsconferentie op 5 september in Utrecht. Het programma wordt georganiseerd door de Duits-Nederlands Handelskamer (DNHK) in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWI).

Het inkoopbeleid van ziekenhuizen aan weerszijden van de grens, distributiekanalen en nieuwe technologieën komen tijdens de conferentie aan bod. Andere belangrijke thema’s zijn digitalisering en ehealth: Hans-Peter Bursig van de ZVEI-branchevereniging voor elektromedische techniek en Balazs Szathmarys van Innovation Health Partners vertellen wat er momenteel in Duitsland speelt en waar de kansen voor samenwerking liggen.

De bijeenkomst is een ontmoetingsplaats voor gezondheidsexperts, inkopers en toonaangevende leveranciers uit beide landen. Aansluitend aan het programma vindt een matchmaking plaats.

Nederlandse zorg interessant voor Duitse ziekenhuismanagers

Bijna een jaar geleden bleek tijdens het healthcongres World of Healthcare in Den Haag van Task Force Health Care (TFHC) dat er grote interesse was bij Duitse ziekenhuisdirecteuren voor de zorg in Nederland. Een delegatie bezocht onder meer het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen.

Vaak is het beeld dat Duitsland ver achterloopt op de zorg in Nederland. Professor Ramin Yahyapour is CIO van de universiteit en het universiteitsziekenhuis in Göttingen en nuanceert dat. “Collega’s zeggen wel eens dat we 10 jaar achterlopen. Maar we doen in Duitsland echt goed onderzoek naar het digitaliseren van de zorg. Het lukt ons alleen te weinig om dit om te zetten naar de praktijk.”

Yahyapour is één van de Duitsers die een lezing mag verzorgen. Hij roemt daarbij de Duitse liefde voor privacy en perfectionisme, maar vindt dat Duitsland daarin te ver kan doorschieten. De ict-wereld zo snel, zegt hij. “We hebben niet meer de tijd om 4 of 5 jaar aan een project te werken. Lukt het ons om binnen een jaar ook al een aardig resultaat halen? Dat moeten we proberen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: