
De Duitse regering wil met de nieuwe Agentur für Innovation in der Cybersicherheit cyber security extra prioriteit geven. Het nieuwe instituut moet heel anders werken dan andere overheidsorganisaties; de digitale veiligheid van Duitsland moet op een heel ‘onbureaucratische wijze’ verbeterd worden
Hoe kwetsbaar Duitsland op digitaal gebied is, merkte het land in het voorjaar van 2015. Via phishingmails vielen hackers het interne netwerk van de Duitse Bondsdag binnen. Ze wisten zo’n 20 Gigabyte aan data te stelen. De hackers zouden goede banden hebben met de Russische regering. Daardoor moest in Berlijn de complete ict-infrastructuur worden vernieuwd, die zomer ging het hele netwerk enkele weken offline om de schade te repareren.
Sindsdien zit de schrik er goed in, bij Duitse instanties. De komt nu met het nieuwe Agentur für Innovation in der Cybersicherheit, dat vanaf 2019 technische ontwikkelingen die relevant zijn voor de binnenlandse en buitenlandse veiligheid, snel en onbureaucratisch ondersteunen. Het agentschap valt onder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie naar voorbeeld van het 60-jarige Amerikaanse instituut DARPA.
Waar de Amerikanen een budget hebben van 3 miljard euro, moeten de Duitsers het eerst doen met 15 miljoen euro. De komende jaren moet dat oplopen naar 200 miljoen euro in 2022. Er is komend jaar plek voor 14 mensen, uiteindelijk moeten er zo’n 100 medewerkers aan de slag gaan.
Zuid-Holland sterk in Cyber Security
Waar Duitsland dus hard zoekt naar kennis en ervaring in cyber security, zijn Nederlandse partijen juist op zoek naar Duitse klanten. De ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland InnovationQuarter organiseerde vorig jaar al een handelsmissie naar Zuid-Duitsland met onder meer dit thema, komend najaar volgt er een Holland-paviljoen op de grootste cyber security beurs van Europa, de IT-SA in Neurenberg.
Opvallend veel Zuid-Hollandse bedrijven zijn sterk in cyber security”, zegt Martijn Schol, hij is programmamanager internationalisering bij InnovationQuarter. “Je vindt hier rond Den Haag natuurlijk veel overheidsorganisaties die een belangrijke vragende partij zijn met betrekking tot cybersecurity-oplossingen. Naast de eigen Nederlandse overheid zijn er ook grote internationale partijen als Europol en de VN in Den Haag aanwezig. Door dat aanbod zijn hier veel specialisten in Cyber Security gegroeid.”
Maar ook de maakindustrie rond Delft, Leiden en Rotterdam speelt daarin een rol, zegt hij. “Je hebt hier bijvoorbeeld Fokker, maar ook Airbus in Leiden waar rakettechnologie wordt ontwikkeld voor ruimtevaartorganisatie ESA. En denk ook aan de maritieme industrie en vele andere maakbedrijven die bezig zijn met Industrie 4.0. Dat kunnen we hier goed.”
Al die bedrijven zijn goede klanten bij de cybersecurity-bedrijven. “Reken maar dat in deze productieprocessen veiligheidsvraagstukken ontstaan waarbij je cyber security nodig hebt”, aldus Schol. Daarin ziet hij een groot raakvlak met Duitsland, waar met grote industrieconcerns ook veel rond dit thema te doen is. “Daarom gaan we ook naar de IT-SA.”
Nederlanders laten kansen liggen in Duitsland
Duitse concerns steken steeds meer geld in digitalisering van hun productieprocessen, in Duitsland Industrie 4.0 genoemd. Daardoor worden cybersecurityoplossingen steeds relevanter, ziet Schol. “De traditionele maakbedrijven hebben die expertise vaak zelf niet in huis. In tegenstelling tot Nederland, waar men graag nieuwe zaken uitprobeert en pioniert, is Duitsland meer trendvolgend.”
Tegelijk hebben Nederlanders zich te weinig laten zien in Zuid-Duitsland, vervolgt Schol. “We laten daar zo veel kansen onbenut, als we zaken doen in Duitsland, komen we meestal niet verder dan Noordrijn-Westfalen. Terwijl Beieren en Baden-Württemberg 40% van het Duitse BBP genereren en maar liefst 51% van de nationale uitgaven aan R&D voor hun rekening nemen.”
Lees verder:
https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/04/26/daarom-is-duitse-industrie-geinteresseerd-nederlandse-cyber-security/
Hoe kan het dat juist Duitsers die zo’n enorme waarde hechten aan veilig surfen op dit gebied achterlopen? Nederlanders en Duitsers geven hun visie daarop:
https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/05/13/podcast-daarom-duitse-topmanagers-voorbereid-op-gevaren-cybersecurity/
Nederlandse ict-kennis is gewild
Ook de RVO stelt dat er volop mogelijkheden voor groei en investering liggen in Duitsland voor Nederlandse ict-bedrijven. Er is volgens de rijkdienst een toenemende vraag naar kennis en kunde rond thema’s als, Internet of Things (Industrie 4.0), Cyber Security, Big Data, Software Robotics, Cloud en Blockchain.
Door de innovatieve en concurrerende ict-sector hebben Nederlandse bedrijven vaak al oplossingen op de plank liggen op technologische gebieden en domeinen. Daarom kunnen zij inspelen op de ontwikkelingen in Duitsland, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken.
Het onderzoek Export opportunities of the Dutch ICT sector to Germany heeft een aantal Duitse sectoren in kaart gebracht: land- en tuinbouw, automotive, de maakindustrie, gezondheidszorg en infrastructuur.
Nog plek op het Holland Cyber Security paviljoen IT-SA 2018
Om in te spelen op de behoefte aan kennis en ervaring rond cyber security in Duitsland, organiseert ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter samen met RVO en de Nederlandse handelsposten in Frankfurt en München een Holland Cyber Security paviljoen op de IT-SA 2018, de grootste Cybersecurity beurs + expo van Europa.
InnovationQuarter heeft nog plek voor twee deelnemende bedrijven, meer informatie