Ga naar inhoud

Wat een handelsmissie naar China opleverde voor dit Nederlandse bedrijf

Ondanks dat nu nog niet alles loopt zoals directeur Jacqueline Baar wil, heeft een handelsmissie naar China haar bedrijf Biomygreen al veel zakelijke mogelijkheden geboden. “Je moet het gewoon doen.”

Biomygreen uit Velp werkt met micro-organismen zoals mycorrhizaschimmels om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Afgelopen jaar ging directeur Jacqueline Baar mee met de handelsmissie van de provincie Gelderland (OostNL/GO4EXPORT) naar Wuhan in China. Inmiddels is ze alweer terug geweest en druk met het opzetten van activiteiten richting Azië.

China enthousiaster dan verwacht

Wat maakt Biomygreen interessant voor Chinese partijen?

Wij werken met bodembiologie, we leveren onze bodemschimmels op maat. Het moet passen bij de omgeving, de bodem en de plant. Deze bodemschimmels zijn een duurzaam alternatief voor kunstmest. Daarmee kunnen we de opbrengst van gewassen verhogen, van wel 10 tot 50 procent. Het voordeel voor Chinese bedrijven is dat zij niet zoals wij in Europa pesticiden en kunstmest hoeven uit te proberen. Zij slaan dus een paar stappen over.

Men heeft wel oren naar jullie oplossing?

Men was veel enthousiaster dan we vooraf hadden gedacht. We hadden overal direct heel constructief contact.

Profijt van lokale contacten

Waarom wilden jullie naar China?

Op zich hebben we genoeg te doen in Nederland en verder in Europa. Maar als Gelderland een missie organiseert naar Wuhan, de zusterstad van Arnhem, dan is het een gemiste kans als je daar geen gebruik van maakt. Er liggen al mooie regionale banden, daar kan je echt je voordeel mee doen. We kwamen tot de conclusie dat we ons product hier ontwikkelen en dan in China kunnen opschalen.

Hoe heeft u zich voorbereid op de missie?

We wilden overal kennis halen. Dat betekent bellen en mailen met alle instanties die we konden vinden, en een bijeenkomst bezoeken. Voor mij is het heel vanzelfsprekend dat je vooraf veel vragen stelt. Je gaat naar een onbekend gebied.

Hoe bent u na de missie verder gegaan?

In april ben ik terug geweest om de contacten van de missie verder uit te diepen. Niet alles gaat direct goed, zo blijkt het niet eenvoudig om een bankrekening te openen. Ook lopen we tegen bepaalde wettelijke regels aan. Dat is lastig, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen.

Waar sta je nu?

We hebben nu een heel framework met goede contacten. Maar eigenlijk kom ik handjes tekort om door te gaan in het tempo wat ik zou willen. Maar ja, we zijn ook gewoon druk met de orders hier uit Europa. Het komt vast goed, maar ik zou wel sneller willen groeien.

Blijf jezelf

Wat raad je andere ondernemers aan?

Ga vooral gewoon aan de slag. Je krijgt veel adviezen over hoe je je zou moeten gedragen, maar het is mijn ervaring dat je vooral jezelf moet blijven. Het gaat erom of je een goed en uniek product hebt.

De contacten verlopen dus soepel?

Ja, de Chinezen die ik heb ontmoet waren hele leuke en warme mensen. Ze houden erg van doorpakken, en daar houd ik ook van. Dat merkte ik erg toen ik terug was in april, dat was echt een topweek. We hebben zoveel moois beleefd. Zo zijn we op bezoek geweest op een boomkwekerij een uur rijden buiten de stad. We hebben de kwekerij bekeken en met de medewerkers geluncht en lokale groenten gegeten.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.