Ga naar inhoud

Waarom deze Oost-Duitse handelsdelegatie volgende week naar Delft komt

Delft krijgt komende week bezoek van een Oost-Duitse handelsdelegatie onder leiding van de premier van Thüringen Bodo Ramelow. Daarbij draait het om optics en fotonica. Een Nederlandse ondernemer vertelt wat Oost-Duitsland zo interessant maakt.

De premier van Thüringen Bodo Ramelow (Linke) bezoekt 6 september samen met een Duitse handelsdelegatie de TU Delft en onderzoeksinstituut TNO. De Oost-Duitse deelstaat en met name de stad Jena geldt als één van de meest vooruitstrevende regio’s op het gebied van optische oplossingen. De handelsmissie is een tegenbezoek na het koninklijk bezoek in 2017 aan Oost-Duitsland.

De bedrijven en onderzoeksinstellingen uit Duitsland bezoeken diverse locaties rondom Delft en ontmoeten Nederlandse ondernemers en wetenschappers. Er is speciale aandacht voor de recent gelanceerde ‘Nationale Agenda Fotonica‘. Fotonica is de technologie die zich richt op het opwekken, transporteren en detecteren van lichtgolven en lichtdeeltjes, ook wel fotonen genoemd.

Fotonica in opkomst

Fotonische oplossingen worden steeds meer gevraagd in de hightechindustrie en zijn terug te vinden op het gebied van communicatie, voedselproductie, smart living en de digitalisering van de industrie en de gezondheidszorg. De fotonicamarkt is sterk in opkomst. De wereldwijde groei van de fotonica-industrie wordt geschat op 40% in de komende vijf jaar.

In Nederland telt de sector bijna 300 Nederlandse bedrijven, waarvan een groot aandeel mkb-bedrijven die direct werken aan fotonicaproducten. Samen zijn ze naar schatting goed voor een omzet van meer dan 4 miljard euro per jaar.

Oost-Duitse handelsdelegatie

Kennis en equipement in Oost-Duitsland top of the bill

Tijdens het koninklijk bezoek in 2017 aan Oost-Duitsland waren naast optics ook chemie een belangrijk thema. Innovatie-directeur Leon Joore van Millvision uit Raamsdonk was mee met het werkbezoek van het koninklijk paar.

Zijn bedrijf maakt onder meer toepassingen voor papierapplicaties en natuurvezels met biopolymeren. Dit wordt gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld bloempotten zodat planten in de koude grond kunnen groeien en walsbeschoeiingen.

Leon Joore (links) in gesprek met Duitse branchegenoten. Foto: Duitslandnieuws

Waarom ben je meegegaan met het koninklijk bezoek aan Oost-Duitsland?

We zoeken nieuwe partners in Oost-Duitsland die ons kunnen complementeren in het productieproces. Ook zijn we op zoek naar regionale partijen die ons kunnen helpen bij onze afzet.

Hoe heb je je voorbereid?

We zijn een klein bedrijf, dus dan heb je partners nodig. Dan denk je als eerste aan Duitsland als buurman met een groot achterland. Bovendien heb ik 5 jaar lang in Beieren een bedrijf gehad, en ik heb altijd erg goede ervaringen met Duitsers.

Waarom zoek je speciaal in Oost-Duitsland partners?

Na de Wende is juist in deze regio veel energie en kennis gestoken. De kennis en het equipement binnen de chemiesector in de voormalige DDR is echt de top of the bill. Dus met een Nederlandse handelsgeest kom je daar automatisch terecht.

Kwamen de verwachtingen uit?

Ja, we hebben in Weimar chemiebedrijven bezocht, die zijn echt top of the bill. Wat erg waardevol bleek was de matchmaking vooraf. Je kon je inschrijven op het kort ontmoeten van enkele bedrijven waarmee je dan 20 minuten echt de diepte in kon gaan. Dat heeft goed gewerkt, want we zijn nu bezig met het plannen van vervolgafspraken. Dit is me zeer goed bevallen, omdat we hierdoor ook nog een mooie bijvangst hebben gedaan.

Lees het hele interview:

Leon Joore: Chemiesector in Oost-Duitsland is ’top of the bill’

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoMijn naam is Bram van der Weij. Ik ben 19 jaar oud en ik studeer internationale marketing, communicatie en evenementen. Voor de komende 4 maanden loop ik stage bij Tothem en ga ik me o.a. bezighouden met Duitslandnieuws.