Ga naar inhoud

Bang zijn voor kopiërende Chinese bedrijven helpt weinig, zegt deze expert

De Duitse regering is bezorgd over kopiërende Chinese bedrijven of Duitse techniek die door overnames naar Azië verdwijnt. Natuurlijk moet je alert zijn, toch is angst een slechte raadgever vindt China-expert Valérie Hoeks.

Valérie Hoeks vertrok na de middelbare school naar China en voelde zich er direct thuis. Twintig jaar later begeleidt ze met haar bedrijf China Inroads talloze ondernemers die vooruit willen komen. Het beeld dat veel mensen hebben bij kopiërende Chinese bedrijven is te zwart-wit, vindt ze.

In de aanloop naar de GO4EXPORT handelsmissies van de provincies Overijssel (september) en Gelderland (december) deelt ze enkele do’s en don’ts bij zakendoen in China.

Chinees leren denken

Welke cultuurshock moet je als Nederlandse ondernemer meestal als eerste doorheen?

Je moet leren door een andere bril te kijken, dat geldt ook voor mij ondanks mijn jarenlange ervaringen. Wees er steeds bewust van dat Chinezen op een andere manier denken.

Dat is een valkuil?

Ja, enkele van mijn klanten treffen het en komen in contact met internationaal opgeleide Chinezen die uitstekend Engels spreken. Het ligt dan voor de hand om je aan zo iemand vast te klampen. Heerlijk! Eindelijk iemand met wie ik kan schakelen. Maar vaak vergeet men dan dat ook deze Chinees zich conformeert aan het Chinese systeem.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Stel, je hebt als ondernemer een Chinese liaison. Een hoogopgeleide Chinees, 30 jaar, gedreven, heeft de wereld gezien. Dan denk je, dat is mijn houvast. Hij of zij zal – in tegenstelling tot de anderen binnen het bedrijf – directer zijn in de communicatie en mij feedback geven.

Dat komt dan niet?

Nee, daar kan van alles achter zitten. Mijn klant die via de liaison een gevoelige boodschap de organisatie instuurt bijvoorbeeld. Slecht nieuws brengen is lastig in China. Je brengt de liaison in een lastig pakket, hij moet zijn baas informeren. Informatie blijft makkelijk hangen, omdat men de confrontatie liever niet aangaat.

Afschermen tegen kopiërende Chinese bedrijven helpt niet

Van welke trend in China gaan we nog veel merken?

De slogan ‘Made in China’ naar ‘Created in China’ is oud nieuws. Maar men is wel degelijk hard op weg om met eigen innovaties te komen.

Ik merk dat er veel angst is voor Chinese bedrijven die onze innovaties confisqueren.

Ja, het gebeurt, en dat is deels cultureel bepaald. Chinezen hebben van oudsher geleerd; kijk naar je buurman en overtref hem. Dat zie je nu terug in allerlei ontwikkelingen die in China veel harder gaan dan bij ons.

We mogen wel uitkijken!

Natuurlijk moet je alert blijven, maar ik vind dat dit beeld in de media te zwartwit wordt weergegeven. Het draait erom of je waarde kunt blijven toevoegen. China laat zich niet tegenhouden door sancties van Trump. De Chinese economie is sterker. De politiek denkt 50 tot 100 jaar vooruit. De stip op de horizon is heel helder. Ik geloof niet dat het afschermen van een economie houdbaar is. Natuurlijk, wees niet naïef, maar blijf jezelf nuttig maken, werk samen en leer van hen.

Lees het hele interview bij GO4EXPORT.nl

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.