Ga naar inhoud

Hoe Deutsche Bahn kan innoveren dankzij open data uit Nederland

De Deutsche Bahn is bezig met het ontwikkelen van busvervoer voor in de nacht. Zonder de open data van de Nederlandse Spoorwegen zou dit de Duitsers niet zijn gelukt.

De Duitse spoorwegen ontwikkelen op dit moment busvervoer voor de nachtelijke uren. Dat doen ze niet op basis van eigen ervaringen, maar dank de Nederlandse Spoorwegen die de open data van hun vervoersplan deelden tijdens het Hack-a-train-event in Berlijn.

Derk Marseille was erbij, luister naar de bijdrage die eerder werd uitgezonden op BNR Nieuwsradio.

Deutsche Bahn blij met open data

Hacken in de trein naar Berlijn: de derde editie van Hackatrain rijdt maandag van Amsterdam naar Berlijn. Deelnemers combineren MaaS en de blockchain-techniek om betere oplossingen voor het OV te ontwikkelen.

Hackatrain combineert MaaS en blockchain

De Amsterdamse Amal Whyte is initiatiefnemer en organisator van Hackatrain.

Wat is dit jaar het grootste verschil met vorig jaar?

Naast de introductie van een nieuw thema, hebben we gewerkt aan een nieuw dynamisch format voor de hackathon, met de nadruk op verbinding tussen bedrijven en studenten. Zo bestond de Hackatrain pre-gathering bij Thuishaven in Amsterdam uit een marktplein met kennispartners en doorlopende seminars en workshops op het gebied van Mobility as a Service (MaaS), blockchain en het Internet of Things.Daarnaast hebben we er dit jaar voor gekozen om Hackatrain na aankomst in Berlijn op een andere locatie voort te zetten. Bij Beach Bar Mitte. Tussen het ‘hacken’ door is er volop gelegenheid om de creativiteit te stimuleren met een potje tafelvoetbal of VR games. Even ontspannen bij het kampvuur met marshmellows of een powernap doen in één van de Tipi tenten kan ook.

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2018/06/18/hackatrain-daarom-pakken-100-digitale-talenten-vandaag-de-trein-naar-berlijn/

Hackatrain

Op het festivalterrein zou je zomaar kunnen denken bij Lowlands op bezoek te zijn. De geur van gegrild eten, muziek van vier verschillende kanten schalt uit de boxen, theaterzalen vol met jonge mensen die luisteren naar speeches. Maar het gaat hier toch echt om een technologiefestival.

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/07/19/berlijnse-festival-trekt-nederlands-techtalent/

De treinrit van Amsterdam naar Berlijn duurt lang, maar niet als je een wagon vult met jong talent en hen het hoofd laat breken over digitale problemen, dacht initiatiefnemer Amal Whyte. Bijna 100 Nederlanders reizen zo naar het Berlijnse festival Tech Open Air.

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2017/07/06/digitale-talenten-hacken-trein-op-weg-naar-techfestival-toa-berlijn/

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.