Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom Chinese bedrijven expertise nodig hebben uit Nederland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom Chinese bedrijven expertise nodig hebben uit Nederland

De ontwikkelingen in China gaan razendsnel. En om dat tempo vol te kunnen houden groeit de interesse van Chinese bedrijven naar expertise uit Nederland, vertelt Martin Leushuis van GO4EXPORT.

Voor Nederlandse ondernemers is Duitsland een logische route voor het zakendoen in China, vertelde Martin Leushuis van GO4EXPORT afgelopen maand. Vandaag laat hij zien waarom Chinese bedrijven erg geïnteresseerd zijn in expertise uit Nederland en hoe je als ondernemer daar op kunt inspelen.

Leushuis is van het GO4EXPORT Office in China, hij begeleidt veel bedrijven uit Oost-Nederland in China. In september is hij er ook bij wanneer een handelsmissie vanuit Oost-Nederland onder leiding van gedeputeerde economie in Overijssel Eddy van Hijum naar de provincie Liaoning in het noordoosten van China vertrekt.

China zit met een milieuprobleem

Waarom zou je als ondernemer mee moeten op de handelsmissie naar China?

China is de afgelopen 30 jaar ontzettend hard gegroeid en heeft bij de productie vaak niet omgekeken naar het effect op het milieu. Eigenlijk net zoals wij in Europa voor die tijd deden, maar dan op veel grotere schaal. Daardoor heeft China nu grote milieuproblemen en wil daar absoluut iets aan doen. En daarbij hebben ze ook expertise uit Nederland nodig.

Hoe merk je dat?

Als China zegt, we hebben een milieuprobleem. Ga er dan maar gerust vanuit dat dit een waanzinnig groot probleem is. Je treft stukken vervuilde grond aan met een oppervlakte van half Nederland. Alle dimensies zijn zoveel groter dan dat we gewend zijn.

Geef eens een voorbeeld?

Denk eens aan de agrarische sector. Als je in Nederland 500 koeien hebt, dan ben je een hele grote boer. In China begint het vaak pas vanaf 25.000 koeien. Een bedrijf dat ik begeleidde deed stalinrichting voor varkens en bouwde enkel de ‘kleine’ stallen voor 6.000 varkens. Als je daarbij bedenkt hoe groot de bijbehorende mestproblematiek moet zijn, dan krijg je een beetje een beeld bij in welke werkelijkheid je terecht komt. Daarom selecteren wij bedrijven voorafgaand aan de missie; kun je dit aan en wil je dit?

Milieueisen in China steeds strenger

Waarom heeft China belangstelling voor Nederlandse bedrijven?

De Chinese regering steekt ontzettend veel geld in het oplossen van de milieuproblemen. Waar vroeger nog kon worden gerommeld, komen er nu eisen die soms zelfs strenger zijn dan in Europa. En dat biedt geweldige kansen, omdat Nederlandse bedrijven gewend zijn om op dat niveau te werken.

Wat kun je als bedrijf uit Oost-Nederland toevoegen in China?

Dat is natuurlijk afhankelijk van je product. Ja, op veel terreinen lopen we voor op China, maar op steeds meer dingen hebben de Chinezen ons ingehaald. Daarom gaan we samen kijken naar je kansen.

Hoe bouw je op een duurzame manier je strategie op richting China?

Kom eerst mee op handelsmissie en krijg er een beeld bij van wat je aankunt. Ik was onlangs in Zhengyang, daar werd een ‘klein’ industrieterrein van 25 vierkante kilometer gebouwd, met enkel hightechbedrijven. Daar liggen vier- tot zesbaans wegen. Maar je komt ook industrieterreinen tegen ter grootte van de halve provincie Overijssel. Men ligt nog achter, maar je ziet hoe snel men vooruit gaat.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.