Ga naar inhoud

Daarom is Berlijn terecht de startuphoofdstad van Duitsland

Berlijn wordt vaak de startuphoofdstad van Duitsland genoemd. Maar hoe waar is die bewering over de stad die ook als 'Arm aber Sexy' geldt? De Berlijnse Startup Monitor geeft nu uitkomst in cijfers.
huurmarkt in Berlijn

De eerste Berlin Startup Monitor laat zien: Berlijns typische founder is 35,2 jaar oud, mannelijk en heeft bedrijfseconomie gestudeerd. Berlijn geldt als de startuphoofdstad van Duitsland.

Maar in hoeverre klopt dat? Op techfestival TOA (Tech Open Air) werd afgelopen maand voor het eerst de Berlin Startup Monitor gepresenteerd waarin de zogenaamde ‘Gründerszene’ onder de loep is genomen.

Terecht startuphoofdstad van Duitsland

Uit het rapport blijkt dat Berlijn terecht de naam heeft startuphoofdstad van Duitsland te zijn. Zo’n 42% van de startupbanen in Duitsland vind je terug in Berlijn, terwijl slechts 17% van de startups in Duitsland in de hoofdstad te vinden zijn. Dat betekent dat de jonge bedrijven hier gemiddeld een stuk groter zijn.

Bijna de helft van de startups komt uit de sectoren Software as a Service, it, fintech en ecommerce. Ook zijn de founders vooral in bepaalde wijken te vinden; namelijk in Mitte, Prenzlauer Berg en Friedrichshain-Kreuzberg. Het enige stadsdeel zonder startups is het Oost-Berlijnse Marzahn-Hellersdorf.

De doorsnee oprichter van een Berlijnse startup is gemiddeld 35,2 jaar oud, mannelijk en heeft bedrijfseconomie gestudeerd. Ze doen het bijna nooit alleen, meestal begint elk bedrijf met een klein team. In totaal heeft 84% van de founders een academische studie afgerond.

Weliswaar is slechts 16% van de founders vrouwelijk, toch is dat aandeel veel groter in vergelijking met andere steden in Duitsland. Meer dan de helft van de founders (55%) heeft al tweemaal eerder een bedrijf opgericht. Gemiddeld geven de founders hun eigen leven een 7,7 als cijfer.

Slechts 16% van de founders is vrouw

Gemiddeld heeft een startup in Berlijn 27 mensen in dienst, dat is veel meer dan de rest van het land waar bedrijven in doorsnee niet meer dan 11 medewerkers telt. Ook zijn de startups erg internationaal, 50% van de werknemers komt uit van buiten Duitsland.

Meer dan 54% van de Berlijnse startups heeft al extern kapitaal van meer dan een miljoen euro ingezameld. Het gemiddelde in Duitsland is niet meer dan 25%. Bijna 40% van de jonge bedrijven kregen geld van zogenaamde Business Angels, ongeveer een derde van de bedrijven ontving geld van durfkapitalisten. Daarmee krijgen Berlijnse bedrijven duidelijk vaker geld van VC’s dan startups elders in het land. Zo’n 22% van de startups wordt gefinancierd door overheidsprogramma’s.

Bureaucratie zit jonge bedrijven in de weg

Van de Berlijnse founders geeft 60% aan het lastig te vinden om geschikte medewerkers in Duitsland te vinden. Een derde kan daarentegen vrij simpel medewerkers van buiten Duitsland aantrekken, hoewel er wel veel klachten zijn over de bureaucratische rompslomp die daarop volgt. Twee derde van de deelnemende founders aan het onderzoek heeft problemen met de verschillende wetten en regels tussen landen.

Het is daarom niet gek dat uit het rapport blijkt dat de Berlijnse bedrijven als belangrijkste opgave voor de politiek zien, dat er iets moet gebeuren aan de bureaucratie. Verder hoopt 16% op belastingverlichting, ook wil men meer aandacht voor het opstarten van bedrijven in het onderwijs en moet kapitaal toegankelijker worden.

De Berlijnse Startup Monitor is samengesteld door het Bundesverband Deutsche Startups en Google for Entrepreneurs. De resultaten zijn gebaseerd op de Deutsche Startup Monitor die een jaar geleden werd opgesteld en in oktober is gepubliceerd. Uit dat onderzoek zijn nu specifiek de cijfers voor Berlijn samengesteld. In totaal deden 1.837 startups mee, waarvan 309 uit Berlijn.

Lees meer over startups

Deze problemen in de Duitse gezondheidszorg willen startups aanpakken

Podcast – Axel Springer zet in Berlijn deuren wijd open voor artiesten en startups

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: